Löpning på jobbet ger sammanhållning

De senaste 7–8 åren har B3IT deltagit med ett flertal lag i Bellmanstafetten.

Löpträning på onsdagar och simträning på torsdagar. Prova på andra idrotter som ridning och mountainbike en gång i månaden. Springa Bellmanstafetten och köra Iron Man. Alltfler arbetsplatser satsar på löpning som en del av friskvården. Konsultföretaget B3IT gör det för att få nöjda och friska medarbetare.

– Idrott är viktigt för att få balans i livet, du blir friskare och det blir enklare att prestera på jobbet, säger Tommy Sarenbrant, employer branding officer på B3IT och vd på ett av dotterbolagen.
– Vi löptränar och simmar en gång i veckan, dessutom testar vi nya idrotter en gång i månaden, det kan vara tennis eller ridning. Nästa vecka kör vi mountainbike, under några av våra ”prova-på-dagar” får familjemedlemmar också följa med.

Men det har inte alltid varit så på det snabbväxande konsultbolaget inom IT och management. Det var när förre tiokamparen och nyblivna pappan Tommy Sarenbrant började på B3IT 2007 som det hände grejer.
– Jag hade svårt att få tid att träna på fritiden så jag och en kollega köpte en varsin cykel till jobbet och satt helt enkelt framför datorn och körde. Alla tyckte att det var kul, och på den vägen är det. Vi började bygga upp Team B3IT som är en hälsosatsning för alla våra medarbetare.

Förutom att de tränar mycket deltar B3IT i olika tävlingar och evenemang. 2015 hade de hela 18 deltagare i Iron Man Kalmar. Och de senaste 7–8 åren har de deltagit med flertal l lag i Bellmanstafetten som är Sveriges största stafett.

Varför just Bellmanstafetten av alla lopp och evenemang?
– För oss har det blivit en teambuildingaktivitet och en rolig grej. Eftersom vi är konsulter så arbetar vi inte alltid tillsammans på dagarna, därför är det extra kul med ett evenemang där vi gör något tillsammans. Vi satsar inte på att göra bra tider, eller att något lag skulle vara bättre än de andra. I stället försöker vi ha jämna lag och en prestigelös stämning. Alla kan vara med i Bellmanstafetten, även om 5 kilometer är långt för vissa. De får kliva utanför sin komfortzon.

Ni är inte ensamma att som företag att ha Bellmanstafetten som träningsmål. Vad är det roligaste med att delta i Bellmanstafetten?
– Det är en häftig upplevelse och skapar en härlig gruppkänsla. Jag tycker att det är en fantastiskt välskött tävling. Vi brukar hyra tält och skapa vår egen plats på området.

Vad tänker ni om nya Bellmandagen som nu även har ett nytt koncept med lunch, föreläsningar och After Run?
– Jag tycker att det är kul att evenemanget utvecklas. Det känns rätt i tiden med idrottsprofiler som föreläser. Sen låter det så klart supertrevligt att avsluta med mingel i baren – både för att knyta nya kontakter med andra företag, men kanske främst för att umgås med kollegorna.

Till sist – toktränar alla som jobbar hos er?
– Nej, det är verkligen inte så att alla hos oss presterar på topp när det gäller idrott – det är hälsoaspekten som är den viktigaste. Någon kanske vill sluta röka, medan någon annan kör Iron Man. Vi vill att våra medarbetare ska må bra – och det finns olika sätt att nå dit.

Läs mer om Bellmanstafettens nya satsningar på hemsidan