Löpningen hjälpte Jojje tillbaka till livet

Han är löparen som egentligen inte borde kunna springa. Göran Wallin överlevde en våldsam bilolycka och fick men för livet. I sin bok Jojje, den meningssökande löparen" berättar Göran "Jojje" Wallin glädjen över livet och att kunna springa. En bok som Jojje lagom till sin start i söndagens London Marathon fått översatt till engelska.

Läkarna hade inte mycket hopp om att Göran skulle kunna ta sig tillbaka. Allting fick han lära sig på nytt – skriva, läsa och räkna.

Med boken "Jojje, the runner searching for meaning" i bagaget åker Göran Wallin till London för att springa sitt 17:e maratonlopp. En bedrift för vem som helst att klara så många maror – men det handlar mer än att klara de 42195 meterna för Göran. Det handlar om något mycket större.
– Löpningen ger mig så mycket, säger Göran. Den hjälper mig att må bra och löpningen har gett ett självförtroende – jag har faktiskt rest mig och klarar att springa maraton..

På bara några sekunder förändrades Göran Wallins liv, när hans bil fick sladd och frontalkrockade med en annan bil en vinterdag för mer än 30 år sedan. När han vaknade upp 18 dagar senare var han multihandikappad.
Armarna var krossade han hade ingen balans och till en början var han rullstolsbunden. Dessutom hade Göran fått en hjärnskada. Han kände inte igen sina närmaste och hade svårt att minnas livet innan olyckan.  
Läkarna hade inte mycket hopp om att Göran skulle kunna ta sig tillbaka. Allting fick han lära sig på nytt – skriva, läsa och räkna.

När jag pratar med Göran så beskriver han målande hur han hett halvår efter olyckan tog de första löpstegen helt ensam på en ödslig landväg en bit från föräldrahemmet. På rehaben på lasarettet i Lund hade man sagt nej till alla sådana försök. Men där ute på landsvägen ville han i alla fall försöka.

Det gick. Ytterligare hopp. Utan hjälp tog han försiktiga steg för ett bra liv

Redan året efter olyckan sprang Göran sitt första lopp, SpringTime i Helsingborg, 1994 sprang han Stockholm Marathon på 3.38.

– Jag idrottade och sprang innan olyckan och löpningen har jag kunnat ha kvar.

 Återställd blir han aldrig, men Göran har lärt sig att leva och hantera sina dolda handikapp.
I sin bok, på föreläsningar men även i en film som spelats in och som visas i skolor förmedlar Göran sin livshistoria.

 Med tanke på din bakgrund, är det inte stor påfrestning att springa maraton?
– Jag tycker inte det, jag mår bra av det, och det är ett sätt att komma ut och träffa folk. Jag tränar nästan varje dag och kör också något träningspass i veckan med  Friskis&Svettis. 
– Förra veckan sprang jag ett långpass på 3 timmar ca 30 minuter och två korta pass på cirka 1 timme 10 minuter 
Gedigen träning inför London Marathon söndagen 23 april.
ASICS Stockholm Marathon lördagen 3 juni finns också inbokat i kalendern. Åttonde gången som Göran Wallin springer.
– Jag tycker om Stockholm Marathon och det skulle vara roligt att springa under fem timmar igen, men först och främst är det att fullfölja som är målet.

  • "Jojje, den meningssökande löparen" finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris.

  • Den engelska versionen "Jojje, the runner searching for meaning" finns att köpa på bland anant Adlibris och Akademibokhandeln

 

Göran Wallin berättar i sin bok men även på föreläsningar och på mässor om sina erfarenheter av att leva med sitt multihandikapp. Med sig har han ibland även någon tavla – att måla är en annan hobby som Göran ägnar tid åt.