Lyckad premiär för Karlstads stadslopp

Det blev en lyckad premiär för Karlstad Stadslopp som från och med i år ersätter Görajoggen som Värmlands största löpartävling. Premiären för detta millopp genom centrala Karlstad lockade 4200 löpare vilket är 1 300 mer än vad Götajoggen samlade när den tävlingen
genomfördes för sista gången i fjol.

I skönt vårväder trivdes både löpare och de c:a 20 000 åskådare denna lördagseftermiddag.
Kenyanen Meshack Sang, som bor och studerar i Karlstad, vann herrklassen på 28.55 sedan han tagit täten vid 5 km och sedan ohotad kontrollerat loppet.
Claes Nyberg från arrangörsklubben Göta blev andre man på 29.11. Claes visar därmed att den fina formen står sig från terräng-SM, där han vann 4 km, och från GöteborgsVarvet, där han var fyra på 1.03.50. Catarina Asph från IFK Mora, som var tvåa på 8 km i terräng-SM, ledde damklassen under första kilometern, men blev sedan passerad av kenyanskan Janet Ongera som vann på 34.08.
Götajoggen arrangerades för första gången 1980, året efter det att Stockholm Marathons premiär tänt intresset i Sverige för löpartävlingar i stadsmiljö.
Huvuddistansen har hela tiden varit 15 km även om det under senare år kommit till alternativ på kortare distanser.
Deltagarrekordet noterades 1984 då hela 12000 var anmälda till Götajoggen. Sedan har intresset minskat och i fjol lockade Götajoggen inte mer än knappt 3000 löpare.
Inför den här säsongen beslutade arrangörsklubben IF Göte att göra en nysatsning. Götajoggen blev Karlstad Stadslopp. Distansen minskades från 15 km till 10 km.
Den nya banan har start i Våxnäsparken vid Klarälvens strand och mål Tingvalla Idrottsplats. Banan går genom centrala Karlstad och korsar Klarälven fyra gånger. Den flacka banan är snabb trots ett antal skarpa skarpa svängar.
- Det känns som om vi fått tillbaka lite av den gamla magin från Götajoggen, kommenterar Stefan Olsson från IF Göta.
- Den nya banan har fått ett positivt bemötande från löparna.
- När det gäller arrangemanget nådde vi 90 procent av det vi siktat på. De skönhetsfläckar som finns kommer att rättas till inför nästa lopp.
- Då räknar jag också med att vi ska göra elitdelen mer levande genom att försöka få med fler av de bästa svenskarna.

Karlstad Stadslopp handlar inte bara om löpning 10 km. Inlineklassen 10 km lockade c:a 800 deltagare. På fredagseftermiddagen deltog drygt tusen pojkar och flickor i Miniloppet som avgjordes i Mariebergsskogen. Klart största klassen var 7 år och yngre.

Resultat Karlstad Stadslopp 10 km:
Herrar
1) Meshack Sang, Kenya/Göta, 28.55
2) Claes Nyberg, Göta, 29.11
3) Wilson Komen, Finland, 29.58
Damer
1) Janet Ongera, Kenya, 34.05
2) Catarina Asph, Mora, 35.02
3) Annica Wenngren, Mora, 35.25

Läs mer om Karlstad Stadslopp.
Hela resultatlistan kommer publiceras här
under söndagen på www.ifgota.s.se