Maraklar på 10 veckor –”Kul och nyskapande”

Snackisen i löpar-Sverige just nu är Anders Szalkais nya träningsprogram för ASICS Stockholm Marathon - klara maraton på 10 veckor.
– Jag tycker att det är kul och nyskapande med ett sådant här program.
Det säger journalisten Petra Månström i maratonpodden där hon bjudit in Anders Szalkai för att höra mer om årets nyhet. Hör hela inslaget genom videospelaren här ovan.

På påskafton, lördag 26 april är det tio veckor kvar till ASICS Stockholm Marathon. Med målet att vara i maratonform lördagen 4 juni har Anders Szalkai gjort nya träningsprogram på sex olika nivåer:
– Det finns en ganska stor grupp som är vältränade och som tränar regelbundet men som inte vill börja titta mot ett mål ett halvår innan utan det är först när det är tio veckor kvar man känner att man kan börja fokusera och kanske köra en mer strukturerad träning mot ett lopp.
– Men man ska ha en allmän grund innan man går in i det här programmet, spinning, cykling skidåkning kan man kanske haft som grund över vintern och programmet är också så utformat att det är en liten upptrappning de första veckorna.

Tre gånger i veckan - färre långpass
Szalkais synsätt på hur man ska träna på kort tid för att klara maran skiljer sig lite från hur hans 26 veckorsprogram är uppbyggda:
– Den stora skillnaden är att långpasset inte maximeras. Vi springer inte lika långa långpass, den andra delen är att vi får gå på den kvalitativa träningen lite mer pang på.

Anders Szalkai utvecklar sina tankar om de nya träningsprogrammen i den 17 minuter långa intervjun med Petra Månström. Inslaget avslutar den här veckans avsnitt av Maratonpodden där även svenske rekordhållaren på halvmaraton, Mikael Ekvall, är gäst i studion.