Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Meraf Bahta Årets friidrottare

Meraf Bahta, årets friidrottare 2016

Meraf Bahta blev dubbelt prisat på Friidrottsgalan. Först fick hon priset ”Årets prestation i landslaget” och sedan hon fick även det prestigefyllda priset ”Årets friidrottare” som avslutade onsdagskvällens friidrottsgala på Stockholm Waterfront.

  • Sexa på OS i Rio de Janeiro 1500 meter.
  • Tvåa på EM i Amsterdam 5000 meter.
  • Tvåa, trea, trea som främsta placeringar i Diamond League.

Den meritlistan i internationell konkurrens kunde ingen annan svensk matcha eller överträffa detta år.
- Jag är så väldigt stolt över min säsong och så tacksam för all den hjälp jag haft av min familj, min tränare Ulf Friberg, min klubb, landslaget, min fysio och alla andra som hjälpt mig under året, sade Meraf Bahta efter att hon mottagit Svensk Friidotts och Expressens pris Årets friidrottare.
- OS var fantastiskt! Jag kände mig så nervös och dagen innan finalen så kände jag mig inte i form men jag kämpade så mycket jag kunde och vi hade en taktik som vi hade pratat om och det fungerade!
- Jag har många mål kvar framför mig så jag ska fortsätta att satsa på flera distanser, hålla mig frisk och skadefri och satsa hårt på VM i London nästa år, sade Meraf Bahta.

2016 har varit ett starkt år för svensk löpning och det uppmärksammades gång på gång under den långa galakvällen. Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg fick pris som årets tränare, Sarah Lahti fick pris för årets genombrott i landslaget och Anders Olsson, Hässelby SK fick Svenska löpares hederspris.

Maria Akraka delade ut priset Årets genombrott i landslaget till Hässelby SKs Sarah Lahti.

Sarah Lahti fick pris för sitt genombrott i landslaget

Sarah Lahti som haft en fantastisk säsong fick pris för årets genombrott i landslaget med motiveringen "21 år gammal rakt in i den internationella eliten på 10000 meter. EM-nia trots oturligt fall och OS-tolva som tredje bästa europé.
- OS i Rio var såklart jätteroligt och alla mina personliga rekord från 1500 meter till 10 000 meter rankar jag väldigt högt, sade Sarah Lahti. Sedan alla andra lopp som jag vunnit mot många bra tjejer. Det är svårt att välja något som det största men OS i Rio är nog det bästa.
- Jättekul att få priset och bli uppmärksammad. Det har verkligen varit ett genombrottsår för mig och det var också det jag fick priset för. Men jag har alltid så svårt att vara nöjd och jag hade faktiskt väntat mig det här innan säsongen.

- Nästa år är det VM som gäller, bättre lopp och bättre placering. Nu ska jag bara jobba vidare på det här, jag är bara 21 år och inte förändra så mycket, jag har mycket kvar att utveckla. Jag ska växa med åren och göra det bättre och bättre.
- Löpning är så härligt och man ser hur man utvecklas månad för månad och det ger sådan otroliga kickar så det är helt otroligt

Raden av löpare som prisades fortsatte med medeldistansarna Lovisa Lindh och Johan Rogestedt som fick pris för årets prestation i Folksam Grand Prix. 
- Jag blev jätte jätteglad för det här priset, jag har varit nominerad så många gånger, sade Lovisa Lindh.
Johan Rogestedt fick priset för sitt lopp i Sollentuna GP:
– Det var som starten av min seniorkarriär när jag sänkte mitt pers med nästan fyra sekunder på 1500 m och nästan svenskt rekord. Det var otroligt roligt, kanske ett av mina bästa upplevelser under hela sommaren.
-Nu har jag precis varit på träningsläger i Kenya och tränat på bra med Kalle Berglund, Vidar Johansson och Andreas Kramer. Vi har kört tuffa pass ihop på hög höjd. Nu ska jag vara hemma i fem veckor och sedan blir det läger igen i Sydafrika och sedan inomhussäsong.

 

Listan på alla pristagare

Årets prestation i landslaget
Meraf Bahta och Michel Tornéus

Årets genombrott i landslaget
Sarah Lahti och Austin Hamilton

Årets prestation i Finnkampen
Anna Wessman och Kim Amb

Årets prestation i Friidrotts-SM
Marinda Petersson och Daniel Ståhl

Årets prestation i Folksam Grand Prix
Lovisa Lindh och Johan Rogestedt

Årets tränare
Ulf Friberg

Årets barn- och ungdomsledare
Annica Hjorth

Svenska löpares hederspris
Anders Olsson