Meraf Bahta nöjd sexa i OS-finalen

Laura Weightman från Storbritannien tog täten under det första varvet som avverkades i ett behagligt tempo. Meraf Bahta bra placerad i ytterspår. Sedan ryckte favoriten Genzebe Dibaba och splittrade fältet.

Några timmar efter den överraskande segern för det svenska damlandslaget i fotboll över Brasilien gladde Meraf Bahta med att klara sjätte platsen i finalen på 1500 m. Det är den hittills bästa svenska placeringen i friidrott i årets OS.
Det blev en dramatisk final med två olika ansikten. Först en mycket avvaktande inledning och så en tuff avslutning.

Första varvet gick inte snabbare än 1.16. Vid 800 m – fortfarande med brittiskan Laura Weightman i täten –  var mellantiden föga imponerande 2.27. Då tog favoriten Genzebe Dibaba från Etiopien – VM-etta på denna distans i fjol, kommandot och tempot höjdes rejält. Efter 1.16 och 1.11 på de två första varven avverkades det tredje 400 m-varvet på imponerande 56 sekunder.

Meraf Bahta, som låg en bit ner i klungan när Dibaba inledde hårdkörningen, blev överraskad. Hälle-löparen föll tillbaka i fältet och hamnade på tionde plats. Bahta bet ihop och lyckades plocka en placering fram till passeringen av 1 300 m där hon låg på nionde plats. Under en stark avslutning avancerade den flerfaldiga svenska mästarinnan till sjätte plats med tiden 4.12,59  som är svenskt årsbästa med 0,03 sekund.

Detta är den bästa placeringen någonsin av en kvinnlig svensk medel- eller långdistanslöpare i ett OS. Tidigare var Sara Wedlunds elfte plats på 5 000 m 1996 den bästa placeringen. Under senare år har endast två manliga svenska löpare orkat med en bättre OS-placering än Merfs sjätte plats; Anders Gärderud seger på 3000 m hinder1976 och Dan Waern fyra på 1 500 m 1960.

Det var tydligen ett klokt val av Meraf Bahta, som klarat OS-kvalgränsen på både 1 500 m och 5 000 m att välja den kortare distansen.

– Jag tappade för mycket när det var 700 meter kvar, kommenterade Bahta.
– Men jag är nöjd ändå. Taktiken var bra i dag. Det känns bra.

På det avslutande varvet var Faith Chepngetich Kipyegon från Kenya starkast och kunde ta en överraskande seger på 4.08,92. Trots att 22-åriga Kipyegon var VM-tvåa i fjol, vann inne-VM i vintras, och hade årets två bästa tider på 1 500 m före OS, var det oväntat att hon skulle orka spurta ifrån den kontroversiella världsrekordhållerskan (3.50,07) Dibaba med nära en och en halv sekund.

– Jag förstod att det skulle gå fort. Jag fick verkligen jobba på sista varvet, förklarade Kipyegon, som gick upp i täten när det var 200 m kvar.
Jennifer Simpson vann den hårda matchen om bronsmedaljen och tog nu USA:s första OS-medalj någonsin på damernas 1 500 m. Simpson, som har årets nionde bästa tid i världen på 1 500 m, noterade nu 4.10,53.