Meraf och Sarah på väg mot OS

Det kommer att bli svenska löpartjejer i OS. På söndagen blev Meraf Bahta och Sarah Lahti de två första svenska löpare som klarade OS-kvalgränsen för sommarens tävlingar i Rio de Janerio. Meraf och Sarah klarade båda klart under OS-gränsen vid två olika tävlingar.

Svenska rekordhållerskan Meraf  Bahta gick med klar marginal under den svenska OS-gränsen 15.15 när hon sprang 5 000 m på Diamond League-galan Rabat i Marocko på nya svenska rekordet 14.49,95. Det är tio sekunder under hennes egen tidigare rekordnotering.

27-åriga Meraf ligger nu på sjunde plats på årets världsbästalista på 5 000 m. Sarah Lahti innehar 17:e plats på samma lista. Meraf är snabbast i Europa den här säsongen.

Meraf Bahta kom på sjunde plats i loppet som vanns av Aimaz Ayana från Etiopien som vann på nytt världsårsbästa 14.16,31.

Meraf hängde med i den hårda öpppninsfarten i loppet i Rabat, med en första kilometer som gick på 2.52 –  en fart för en sluttid på 14:25.
2000 meter passerade Meraf på 5:46.7, snabbare än när hon satte svenska rekorddet på 3000 meter. Mellantiden vid 3000 m 8:46.5.
Efter att ha farten mattats lite på fjärde och femte kilometern avslutade Meraf med ett sista varv på 68.7 sekunder vilket gav den nya svenska rekordtiden 14.49.95. Nära tio sekunder under det tidigare rekordet.
     Merafs kilometer-tider: 2:52.0 – 2:54.7 – 2:59.8 – 3:02.2 – 3:01.3.

Nytt storlopp av Sarah Lahti

21-åriga Sarah Lahti, som presenterade sig som Sveriges nya löparstjärna för tre veckor sedan när hon slog det 26 år gamla svenska rekordet på 10 000 meter, slog nu till med ett nytt storlopp i Hengelo i Belgien där hon sprang sprang 5000 m på 15.10,76 vilket är personbästa med över en minut.

Med 15.10,76 placerar Sarah sig som trea genom alla tider i Sverige, efter Meraf Bahta (14.49,95) och Sara Wedlund (15.06,90).

Sarah Lahti har imponerat i år. Under inomhussäsongen noterade hon svenska rekord på 1 mile (1 609 meter) och 3 000 m.

Hon inledde alltså utomhussäsongen med ett överraskande svenskt rekord på 10 000 m och klarade nu OS-gränsen på 5 000 m i sin andra utomhustävling för säsongen.

Sarah har därmed klarat kvalgränserna på både 5 000 m och 10 000 m till EM-tävlingarna i Amsterdam i början av juli. Hon kan alltså välja distans i det mästerskapet. Att dubblera är knappast klokt endast en månad före OS.

FBK Games i Hengelo är säsongen första stora friidrottsgala i Europa. Tävlingen har genom åren bjudit på många imponerande resultat på de längre löpsträckorna.

Sarah, som hade den klart sämsta persnbästanoteringen av de 15 tjejerna som skulle springa 5 000 m, var lite osäker inför sin första tävling på denna distans på två år. Dagen före loppet var hon – som vanligt inför en viktig tävling – lite irriterad.

Loppet inleddes i högt tempo, och Sarah hamnade en bit bak i fältet. Hon passerade 3 000 m på 9.07 och ökade sedan tempot. Sarah passerade ett par löpare.

Hon blev till sist fyra i loppet, knappt spurtbesegrad av Stella Chesang från Uganda.

– Skönt! Jag trodde att jag skulle kunna göra undefär den här tiden, kommenterade Sarah, som har stärkt sitt självförtroende rejält genom de många fina loppen i år.

– Jag är nöjd men känner att jag har mer att ge både på 5000 och 10000 meter, sade Sarah i enintervju med Viasat.