Mycket på spel i Vintermarathon

På lördag – den 5 november – avgörs klassiska Vintermarathon för 54:e gången. Sedan 1969 turnerar loppet runt i Sverige eftersom segrande fyramannalag också vinner arrangörsskapet av tävlingen.
– Vintermarathon är varit en viktig tävling för oss, säger Bosse Wallsten ordförande i Fredrikshofs IF, föreningen som har både dominerat och arrangerat loppet de senaste sex åren, men som förra året fick se 2017 års arrangörskap gå till en annan stockholmsförening.

Tillsammans med Vintermarathon avgörs Vintermilen på lördag. Drygt 1 200 löpare är anmälda till de två loppen. Av dem springer 400 maraton. Vintermaran är därmed höstens näst största svenska maratonlopp. 
– Vi kommer att fortsätta Vintermilen själva och har inlett ett samarbete med Team Club Running Stockholm som vann förra året att samarrangera 2017 års Vintermarathon, men kanske flytta fram det några veckor. 

Vintermarathon är en klassisk tävling som hade premiär redan 1963. Många av landets bästa långlöpare har genom åren sprungit denna tävling som traditionellt avgörs i november. De första åren var tävlingen ett öppet klubbmästerskap för den anrika löparklubben Fredrikshofs IF. 1969 tog Svenska Marathonsällskapet över ansvaret för Vintermarathon som då blev ett lopp som där bästa förening vann arrangörsskapet två år senare.  

Vintermarathon avgörs, precis som i 2015, på en varvbana som går genom Nationalstadsparken på Norra Djurgården. Underlaget är enbart asfalt. Loppet har start och mål vid Fisksjöäng, drygt en kilometer från Östermalms IP. Banan löps i sex varv efter en kortare startslinga. 
De mest intressanta deltagarna i årets Vintermara hittar vi i damklassen; Åsa Lundin från Vallentuna och Stina Svensson från Fredrikshof. Åsa har i år förbättrat sitt personbästa till 2.49.56 och är med den tiden Sverige-åtta 2016. Stina vann SM på 100 km i fjol.
Det går att göra en direktanmälan till både Vintermarathon och Vintermilen på lördagsmorgonen.

Hemsidan för Vintermarathon