Nordisk seger i Europacupen

Dorte Vibjerg blev på lördagen den första nordiska kvinnan att vinna Europacupen i terränglöpning. Danskan var hlet överlägsen i det sex kilometer långa loppet i italienska Lanciano.

Europacupen avgjordes vid det adriatiska havet, i höjd med Rom, där snön föll under fredagen. Det töade till tävlingsdagen och gräsbanan blev riktigt lerig. Det var en flack sträcka på 1,2 kilometer som skulle löpas i fem varv. Danskan gick direkt upp i täten och kom loss på det andra varvet. Hon kunde defilera i mål medan en klungspurt avgjorde striden om övriga pallplatser. Där var portugisiskorna Bastos och Sampaio vassast vilket ledde till en lagseger för Maratona Clube de Portugal.
Sverige representerades av Hässelby SK, som vann lagtävlingen på Terräng-SM i våras. Då vann Madeleine Mattsson juniorklassen. Hon debuterade i internationella sammanhang i Lanciano och fick känna på en och annan armbåge. Madeleine slutade på 24:e plats. Hässelby slutade på tionde plats av 17 deltagande lag.
–Det är inspirerande för tjejerna att få tävla mot de bästa, en viktig erfarenhet inför Terräng-SM och ett kul avbrott från vinterträningen, tyckte Hässelbys ledare Anders Olsson.
Enhörna tävlar för Sverige i den manliga cupen, som avgörs i Portugal.

Resultat Europacupen i terränglöpning, kvinnor

Individuellt
1. Dorte Vibjerg, Sparta, Danmark, 19.38
2. Mariana Bastos, Maratona Clube de Portugal, 19.47
3. Helena Sampaio, Maratona Clube de Portugal, 19.48
Svenskor (samtliga Hässelby SK):
24. Madeleine Matsson, 20.51
30. Annica Wenngren-Andersson, 21.10
39. Ulrica Janemon, 21.46
51. Camilla Andersson, 22.17

Lag
1. Maratona Clube de Portugal, platssiffra 9
2. Orenburg, Ryssland, 21
3. Valencia, Spanien, 32
Nordiska föreningar:
5. Sparta Köpenhamn, Danmark, 57
10. Hässelby SK 90
12. Vidar, Norge, 103