Nya siffror att matcha för Varvet

Först kom Mo Farah, sedan ytterligare 43063 löpare. I söndags passerades Göteborgsvarvet av engelska halvmaran Great North Run i toppen av statistiken över världens största halvmaratonlopp. Men det är mindre än tusen fullföljande löpare som skiljer. Varvet hade 42279 i mål i maj 2017.

Under hela 2010-talet har Göteborgsvarvet och Great North Run i Newcastle tampats för att kunna använda epitetet Världens största halvmaratonlopp. Ett epitet som britterna gjort anspråk på trots att Göteborgsvarvet haft fler löpare.
Great North Run som arrangerades första gången 1981 var under många år största halvmaran i världen men passerades i början av 2010-talet av Göteborgsvarvet. Som mest har halvmaran i Göteborg haft 47 491 löpare i mål (2014).
Trots att britterna blev passerade lyckades man ändå att få Guiness rekordbok att registrera Great North Run som världens största halvmaraton med 41615 fullföljande 2014 . Efter det har man fortsatt att marknadsföra sitt lopp som störst trots vetskapen om att Göteborgsvarvet har haft fler deltagare.
När nu Great North Run verkligen passerade Göteborgsvarvet har dock arrangörerna varit tysta om nyheten…

Världens största halvmaraton genom tiderna arrangerades 2000. I samband med invigningen av Öresundsbron sprang 79917 löpare från Amager på den danska sidan till Ribersborg i Malmö.

Mo Farah vann alltså söndagens Great North Run. Det var fjärde gången i rad som den brittiske löparhjälten vann halvmaran i Newcastle. Liksom så många gånger i sina banlopp sprutade han till sig segern. Den här gången i kamp med nyzeeländaren Jake Robertsson. Segertiden för Farah blev 1.00.08. 34-årige Farah avslutade sin fantastiska bankarriär i Zürich förra månaden men kommer att fortsätta tävla och är redan klar för London Marathon 2018.
I damklassen vann kenyanskan Mary Keitany med tiden 1.05.59.