Nyårsloppen bjuder på skiftande väder

Bitande kyla utlovas i större delen av Sverige på nyårsafton. Men det hindrar inte det tiotal Sylvesterlopp, som traditionsenligt anordnas runtom i landet. Den som vill svettas ordentligt bör ta sig till Brasilien.

Man kunde stilla be om 28 plusgrader och vindstilla, som prognosen lyder för den 79:e upplagan av Corrida de São Silvestre, i brasilianska Sao Paolo.
Det loppet grundades efter att journalisten Casper Libero blivit inspirerad av ett nattligt lopp i Paris, där deltagarna sprang med facklor. Det första sylvesterloppet i Sao Paolo startades på tolvslaget nyårsnatten 1924-25. Loppet har överlevt såväl revolutoner som världskrig och anordnats i en obruten följd, med ett enda undantag, 1943.
Efter andra världskriget började stjärnor komma från utlandet för att delta och Viljo Heino blev den förste europé att vinna loppet, 1949. Sedan dess har en lång rad legendariska löpare vunnit: Gaston Roelants (fyra gånger på 60-talet), Frank Shorter, Carlos Lopes och Paul Tergat, som är värst med fem segrar fram till millennieskiftet. Rosa Mota vann till och med sex år i rad, 1981-86.

De svenska efterlöparna i Göteborg, blekingska Olofström samt i Vallentuna, norr om Stockholm, har drygt två decenniers historia. Solvikingarnas lopp skär rakt genom centrala Göteborg, med start och mål vid Heden. Fjolårets upplaga samlade drygt 600 deltagare i huvudklassens millopp. Cykelvärldsmästarinnan Susanen Ljungskog slutade på tionde plats, distanserad med över fem minuter av Heléne Willix. Ljungskog är anmäld även i år, men favoriter är Catharina Asph och Christin Johansson. Bland de föranmälda männen märks Sävedalens Thomas Johansson och maratonlöparen Runar Höiom, Alingsås.

I vår tävlingskalender hittar ni även upplysningar om nyårslopp i Malmö, Ystad, Klintehamn, Nora, Anderstorp och Kalmar.

Diskutera Sylvesterloppet i Göteborg på www.puls.se