Öhmans sista 200 bordeimponera på Dan Waern

Michael Öhman vann 1500 meter efter ett imponerande slutvarv när
inomhus-SM i friidrott avslutades på söndagen i Sätrahall i Stockholm.

20-årige Öhman är en lovande löpare. Han var finalist på 1500 meter i junior-VM i fjol. I vinter har Michael Öhman tävlat sparsamt, men nu vann han enkelt - i frånvaro av fjolårets främsta på distansen Patrik Johansson och Jörgen Zacki - sitt första guld i senior-SM.
Öhman matchas försiktigt av sin tränare Dan Waern - 1958 års EM-tvåa på 1500 meter. Öhman tränar sex dagar i veckan, och nöjer sig med ett pass om dagen. Det finns alltså stora möjligheter att öka träningsmängden.
Söndagens SM-final blev en enkel match för talangen från Bollebygd i Västergötland. Michael Öhman låg avvaktande bakom Rickard Pell för att ta ledningen efter 1 200 meter. Det sista 200-metersvarvet avverkades på 28 sekunder - en avslutning som t.o.m. Dan Waern skulle varit nöjd med när han tillhörde världseliten för 40 år sedan.
- Det kändes mycket bra idag. När det var två varv kvar förstod jag att dom andra skulle få svårt att besegra mig, kommenterade Michael Öhman, som vann på 3.48,56.
Rickard Pell är även han en lovande 20-åring. Pell hade skadeproblem i höstas och hade först inte tänkt att tävla inomhus i vinter, men bestämde sig i sista stund för att på skoj testa formen i inne-SM.

På 800 meter visade 19-årige Jon Andersson att han är en framtidsman. 800-metersfinalen blev ett taktiklopp där Rizak Dirshe från Hälle tog täten och sedan ohotad kunde behålla ledningen trots att 400 meter passerades på mycket medelmåttiga 59,62.
När tempot sedan skärptes märktes att Jon Andersson saknar rutin. Den unge Falu-löparen föll tillbaka till tredje plats. Trots att han hade det snabbaste slutvarvet kom han inte ikapp Dirshe. Det blev för tungt att springa i andra spår de sista 200 meterna. Rizak Dirshe vann SM-guldet på 1.53,59 före Jon Andersson som noterade 1.53,99.
På damernas 800 meter tvingades Malin Ewerköf lämna återbud till finalen p.g.a. förkylning. Fjolårets EM-tvåa får nu svårt att hinna klara
kvaltiden till inomhus-VM.
Nu vann istället Monica Lundgren ohotad SM-guldet på 2.05,31. Lundgren, som hade hjälp med farthållningen av klubbkamraten Linda Olsson under 400 meter, satsade på att klara VM-kvalgränsen 2.02,50. Hon kroknade dock rejält de sista hundra meterna.
Åsa Hedström från Hälle var klart starkast i finalen på 1 500 meter som hon vann på 4.24,91.