Paris Marathon allt hetare resmål

Med rimliga anmälningsavgifter och villkor och maratonvärldens pampigaste start på Champs Élysées har Paris Marathon blivit Europas största maratonlopp.
41756 löpare fullföljde loppet 2017 – och 2018 kan det bli ännu fler. Anmälan är fortfarande öppen.

Medan de andra stora maratonloppen i världen redan har stängt eller har snåriga anmälningsförfaranden så är det fortfarande enkelt att anmäla sig till Paris Marathon. Jämför också anmälningsavgiften på 119 Euro (cirka 1200kr) med New York Marathons lottade startplatser för 358 dollar (cirka 2900 kronor) och platser via researrangörer för 5950 kronor.

Världsstaden Paris behöver knappast vidare presenteras.  Flyg och hotell är numera också lätt fixat.
Själva maratonloppet startar klockan 8 på söndagsmorgonen (8 april 2018). Med starten på rymliga paradgatan Champs Elysées finns det gott om utrymme. Det gör i sin tur att upplevelsen av trängsel inte är som det kan vara i andra stora lopp. Väntetider för att gå in startfållor är också relativt kort. Det är dessutom enkelt att ta sig med metron (tunnelbanan) till starten.

  • Banan är ett varv och många kända byggnader passeras men bansträckningen hålls helt på "Rive droite" (norra sidan) och korsar aldrig Seine. Nu ges ändå möjligheten att se Notre Dame och Eifeltornet‚ men många kilometer, går i  de två stora parkerna, Vincennes-skogen och Boulogner-skogen. Publikstödet är inte i närheten av det som fås i New York, London eller Berlin. Det är först sista kilometerna in mot den målgången på Avenue Foch med Triumfbågen i bakgrunden som publiken verkligen märks.
  • Banan är relativt flack och lättlöpt. Ett minus är det långa avståndet mellan vätskekontrollerna (5 km), där det dessutom serveras enbart vatten att dricka.
  • Sportmässan och nummerlappsutdelning hålls i mässområdet i Porte de Versailles en halvtimme från centrala Paris. Utbudet på mässan i de rymliga hallarna är stort, i klass – om än inte bättre än New Yorks motsvarighet.


Världens fem största maratonlopp 2017 

(fulföljande löpare):

1) New York Marathon, 50 773
2) Chicago Marathon, 44 431
3) Paris Marathon, 41 756
4) London Marathon, 39504
5) Berlin Marathon, 39 234