Patrik Johanssons spurtsatte Nyberg på andra plats

1500-meterslöparen Patrik Johansson vann efter ett övertygande slutvarv 3 000 meter på lördagen när inomhus-SM i friidrott inleddes i nya Sätrahall i Stockholm.

Det var Claes Nyberg som dominerade loppet. 1997 års europatvåa i terränglöpning tog täten direkt och drog i jämn fart under loppets första halva. 1500 meter passerades på 4.02.
Joakim Johansson gick upp i ledningen vid 1500-meterspasseringen och, men efter ett par varv var Nyberg tillbaka i täten. Han ökade tempot en knapp kilometer från mål, fick en lucka och såg ut att löpa mot en klar seger.
Bakom honom avancerade de två senaste årens svenske mästare på 1500 meter Patrik "Putte" Johansson till andra plats. När det återstod 200 meter var avståndet mellan Nyberg och Johansson cirka 20 meter.
På slutvarvet demonstrerade Patrik Johansson, som tidigare bara gjort ett par lopp på 3000 meter, att han hade gott om krafter kvar. Med sin snabbhet närmade Johansson sig snabbt. I utgången av sista kurvan var han ikapp Nyberg, och på upploppet var Patrik Johansson klart starkast.
Damernas lopp på 3000 meter höll inte samma klass. Flera av de bästa avstår i vinter från att tävla inomhus och saknades därför i SM. Nu var 1997 års svenska mästarinna på 5000 meter Jenny Framme som väntat den starkaste. Framme vann klart före Susanna Wiström.