Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Radcliffe och Gavelin jagar rekord

Officiella rekord noteras inte i maratonlöpning. Men numera fokuseras det mer än någonsin kring tider. När det på söndag är dags för London Marathon spekuleras det inte så mycket i ver som ska vinna. Förhandssnacket handlar om det ska bli rekord eller inte. Och vadslagarna ger brittiskan Paula Radcliffe 50 procents chans att sätta ny världsbästanotering.

Paula Radcliffe, som under många år var framgångsrik men inte segerrik på 5000 och 10000 meter, gick under fjolåret upp på maratondistansen. Debuten i London på 2.18.56 och sedan världsbästanotering i Chicago i höstas med tiden 2.17.18 gjorde Paula Radcliffe till maratonlöpningens nya super-stjärna.
Eurosport sänder London Marathon direkt på söndag. Och trots att herrarnas lopp innehåller en mängd världsstjärnor med kapacitet att klara männens rekord på 2.05.38 handlar förhandsspekulationerna i London mest om Radcliffes chanser. Kan hon göra en tid under 2.15? Är 2.18-kenyanskan Catherine Ndereba något reelt hot? Kan etiopiska OS och VM-mästarinnan på 10000 meter, Derartu Tulu, verkligen hänga med? Det spekuleras till och med att Paula Radcliffe kan bli bästa brittiska löpare, och därmed lägga beslag på snuva männen på "Jim Peters Trophy".

Förra årets Stockholm Marathon-vinnare Lena Gavelin är också på rekordjakt. Gavelin väljer att springa i Rotterdam som liksom London är en erkänt snabb bana.
Startfältet i Rotterdam är också imponerande trots att kinesiskorna Ying-jie Sun (personbästa 2.21.21) och Jin Li (2.25.48) lämnat återbud på grund av riskerna att sprida SAL-viruset.
Favorit blir istället japanskan Hiromi Ominami. Tvillingsystern Takami vann loppet på 2.23.43 förra året och i år kan det mycket väl vara Hiromis tur att vinna.
Lena Gavelin siktar också att kvala in till VM. Någon fastställd tid finns inte men en tid nedåt mot Evy Palms bästa-svenska-notering på 2.31.05 lär behövas.