Rekord trots tuffa förhållanden i ÖTILLÖ

Det var tuffa förhållanden när den tolfte upplagan av ÖTILLÖ, VM i swimrun avgjordes på måndagen. Med starka vindar och hård sjö blev den redan svåra banan ännu tuffare. De 148 startande tvåmannalagen från 20 nationer kämpade i många långa timmar längs den 75 km långa banan, där terränglöpning varvas med simning, över och mellan 26 öar i Stockholms skärgård.

Sekunder skilde de tre topplagen under större delen av banan. Bröderna Jonas och Lars Ekman samt Oscar Olsson och Martin Flinta jagade regerande mästaren men med någon timme kvar bestämde regerande världsmästare Daniel Hansson tillsammans med sin nya lagkamrat Jesper Svensson att rycka ifrån. Trots de de svåra förhållandena lyckades de slå banrekordet med en minut. Den nya rekrodtiden från starten i Sandhamn till målet vid Utö värdshus är 7.58.06. 
– Vår taktik var att ha koll på täten och sedan dra ifrån mot slutet, sade en utmattad men lycklig vinnare Daniel Hansson i mållinjen.
– Vi klarade att hålla oss till planen! Vi hade ingen tanke på att kunna slå banrekordet men när vi på Utö förstod att det var möjligt pressade vi ända in i mål.

I mixedklassen var det kamp om förstaplatsen ända fram till mållinjen. Eva Nyström och australiern Adriel Young, Team Thule, lyckades försvara sin titel med liten marginal. Staffan Björklund och Marika Wagner plockade minut för minut de sista två timmarna missade topplaceringen med två minuter.

I damklassen tog den oslagbara duon Kristin Larsson och Annika Ericsson, Team Addnature, tidigt en klar ledningen men gick i mål helt utmattade efter en tuff dag med tiden 9:59:32.

De svåra väderförhållandena skrämde inte täten. Den cirka 16 m/s starka vinden kom från nordost, vilket åtminstone innebar medvind för deltagarna under deras svåra färd nerför Stockholms skärgård, från Sandhamn till Utö. Ingen deltar i ÖTILLÖ utan att vara väl förberedd för ett extremt långt och svårt uthållighetslopp och framförallt de svenska lagen är vana att springa på hala skärgårdsklippor, efter otaliga timmars träning inför det tuffa loppet. Att tävla i par är en extra viktig ingrediens i årets ÖTILLÖ, då säkerheten är av största vikt och man i laget måste hålla sig inom 10 meter till varandra.

Rekordmännen Daniel Hansson och Jesper Svensson på väg upp ur vattnet efter en av de 25 simsträckorna.

Resultat ÖTILLÖ, den 4 september 2017
Herr
1. Daniel Hansson och Jesper Svensson, Team Swedish Armed Forces, 7:58:06
2. Jonas Ekman och  Lars Ekman, Sailfish team Bröderna Bäver, 8:06:40
3. Oscar Olsson och Martin Flinta, Team Löplabbet, 08:07:40

Mix
1. Eva Nyström och Adriel Young, Thule Crew/Trispot.se 8:57:12
2. Marika Wagner och Staffan Björklund, Apollo Sports / Head Swimming 8:59:13
3. Diane Sadik och Rickard Berglund, Swimrunshop.com, 9:04:49

Dam
1. Kristin Larsson och Annika Ericsson, Team Addnature/Campz, 9:59:32
2. Fanny Danckwardt och Sarah Hansson,  Team Orca Women, 10:49:14
3. Camilla Landén och Lina Byman, Trispot’s Triathleter, 11:03:05

 


Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun, den 4 september 2017

• 12e upplagan 2017
• Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
• 75 km löpning och simning från gryning till skymning
• 65 km terränglöpning
• 10 km simning i öppet vatten
• 26 öar att passera
• 50 byten mellan simning och löpning
• Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
• Löparsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
• 150 registrerade lag i 3 klasser: 74 Herr, 30 Dam och 46 Mix