Rörig mara i Marrakech

Marrakech Marathon kan låta som en berättelse från ”Tusen och En Natt”. Det blev det nästan också för de svenska elitlöparna Runar Höiom och Christin Johansson som upplevde en annorlunda tävlingshelg i Marocko.

Bland de många märkliga scenerna som Runar Höiom och Christin Johansson fick uppleva i Marrakech var den kaotiska starten. Svenskarna kunde inte skönja några av de inbjudna elitlöparna när de tog sig till startplatsen, i söndags morse. Efter en stunds letande fann de att dessa stod ett par hundra meter framför startlinjen. Tätgruppen leddes ännu längre fram samtidigt som allt fler deltagare anslöt. Mitt i kalabaliken brann startskottet av. Runar var längst bak i förgruppen medan Christin befann sig bland de deltagare som stod kvar vid startskynket.
– Jag har aldrig varit så långt bak i ett fält någonsin, berättar Runar Höiom, som skulle springa helmaran.
Christin skulle springa halva distansen och fick kryssa fram bland de för tidigt startande motionärerna. Kilometerskyltarna var utsatta på måfå och på de senare vätskestationerna bjöds det på fikon och torkade dadlar utöver vattnet. Det var ingenting mot vad som väntade på banketten (”delat får med couscous”). Banan kantades av åsnor och kameler bland palmerna. Runar hade svårt att ta loppet på riktigt allvar.
– Jag såg flera personer som genade helt ogenerat. En lokal löpare prövade också att få med oss in på en genväg värd hundra meter!
Officiellt slutade Runar på 34:e plats, på 2.28.44, knappt 18 minuter efter segrande hemmalöparen Khalid El Boumlili. Christin blev sexa på 1.17.40. Men Alingsås-löparen ångrar absolut inte att han antog den inbjudan som kommit till Svenska Friidrottsförbundet.
– Jag hade inställningen att ta saker och ting som de kom och göra det bästa av det, så det var en mycket trevlig resa! Nu ser man redan fram emot nästa!