Rutin besegrade full fart i Lidingö Ultra

Segrare för sjätte gången i Lidingö Ultra 50 km – Daniel Nilsson, FK Studenterna.

Hur vinner man ett ultralopp? Gasa på från början eller hålla jämn fart?
Med sin seger i södagens Lidingö Ultra 50 gav Daniel Nilsson, FK Studenterna svaret.
– Det är jämn fart som gäller, säger Daniel, som vann sin sjätte seger i 50 kilometersloppet på Lidingö.
På söndagen utmanade IF Linneas Said Moujed med en gasa-på-från-början-taktik och inte många trodde väl på Nilssons taktik när Said Moujed efter tre mil ledde med åtta minuter.

Men solen stekte löparna, backarna tog kraft och någonstans efter två timmars löpning var energin glykogenet i musklerna förbrukad för Linnea-löparen Moujed  som prövade samma taktik som i förra årets Stockholm Ultra där han också drog iväg.
– Vid 40 kilometer fick jag rapporter om att jag var fyra minuter efter, då var jag säker på att jag skulle vinna, säger Daniel Nilsson. Börjar man trötta så tappar man väldigt fort i ultralöpning.

Maskinen Nilsson tuggade på och ökade till och med något och med farten 3.57 minuter per kilometer mot Moujeds 5-minuters-tempo var Nilsson ifatt vid 44 kilometer.
På de sista sex kilometerna in mot mål växte sedan avståndet och seger marginalen blev till slut dryga tio minuter för Nilsson som bor endast ett stenkast ifrån start och målet på Lidingövallen.
Daniel Nilssons segertid blev 3.24.43 på de 50 kilometerna.

Värmen och den ibland backiga banan på Lidingö tog hårt på de drygt 200 startande löparna. Även rutinerade Kajsa Berg, tvåfaldig EM-guldmedaljör på 100 kilometer hade det tufft på slutet, men med tiden 3.50.32 var hon ändå sjua totalt. Damklassen vann hon med drygt 20 minuters marginal.

Lidingö Ultra 50 km:
Herrrar
1)  Daniel Nilsson, FK Studenterna, 3:24:43
2) Said Moujed, IF Linnéa, 3:34:53
3) Anders Hållberg, IFK Lidingö Friidrott, 3:40:25
Damer
1) Kajsa Berg, Huddinge AIS, 3:50:32
2) Frida Lidén, Ramsele IK, 4:10:53
3) Camilla Elofsson, Älta, 4:15:27

Alla resultat