Så blev Aregawi svenskt guldhopp i EM

22-åriga Abeba Aregawi visade världsklass när hon vann 1 500 meter i XL-galan förra veckan. Foto: Deca Text & Bild.

Abeba Aregawi imponerade när hon utklassade sina konkurrenter och vann 1 500 m på 3.58,40 vid XL-galan i Globen förra veckan. Nu har världens snabbaste 1 500-meterslöpare laddat om. I helgen är Aregawi svenskt guldhopp vid inomhus-EM i friidrott som avgörs i Göteborg.
Här är historien om hur löpartalangen från Etiopien blev stjärna i det svenska landslaget.

En regnig lördag i november 2009 kommer Abeba Aregawi springande ner för en backe i Lill-Jansskogen, intill Stadion, mitt i Stockholm. Hon vinner ett litet motionslopp med ett fåtal killar före sig.
Det är inte många som vet att det är den etiopiska mästarinnan på 800 meter, om än i ganska otränad form, som springer i Spår­vägens klubbkläder. Än färre kunde ana att hon bara ett drygt år senare skulle slå sig fram som världens bästa på 1 500 meter. Nu är hon inte bara etablerad på den nivån utan har också fått klartecken att tävla för Sverige.

– Jag vill vinna en medalj för Sverige både på EM i Göteborg och på VM i Moskva i sommar, säger Abeba som förberett sig för sin korta inomhussäsong genom stenhård träning hemma i Etiopien.
Det var där hon upptäckte löpningen som 16-åring, i bergsstaden Adigrat, strategiskt placerad intill gränsen till Eritrea. Talangen förde henne till huvudstaden Addis. Skräll­segern som gav en etiopisk titel på 800 m ledde till nästa steg, tävlingar i Europa.

BÄTTRE PÅ 1 500 M
Det gick hyggligt och Abeba erövrade bronset på de afrikanska mästerskapen, men det var först när hon växlade upp till 1 500 meter som det stora internationella genombrottet kom. Då hade Abeba hunnit gifta sig med svenske Henok Weldegebriel och baserat sig i Stockholm.
Första segern på 1 500 m kom på Sollentuna Grand Prix 2010 och på DN Galan senare samma sommar fick hon för första gången vara med på en Golden League-gala.

Men det var vintern därpå som hon stegade fram som nummer 1. Abeba vann fyra stora inomhusgalor. Den sista var XL-galan i Stockholm. Seger­tiden i Ericsson Globe, 4.01,47, var det ingen som kunde överträffa den säsongen.
Men det fanns inget stort mästerskap förrän VM till sommaren, och där satte ett skadat knä stopp för hennes start.

Abeba hade visserligen bytt klubb till Hammarby, men än var hon inte svensk medborgare och det var inte aktuellt att representera något annat än Etiopien i internationella sammanhang. Så förblev det även under OS-året 2012, även om det svenska passet blev klart i början på sommaren, strax efter att Abeba hade vunnit sina två första lopp i Diamond League, på Roms Olympiastadion och på Bislett, i Oslo.
Abeba hade precis tagit över som nummer ett igen på distansen, från en annan etiopiska, Genzebe Dibaba. I Rom hade Abeba vunnit på 3.56,54 – ett av de snabbaste loppen under hela 2000-talet.

OFFENSIV LÖPARE
Abeba är en löpare som trivs långt fram och i hög fart. Efter två lätta segrar i de två första loppen på OS fastnade hon mitt i klungan i finalen och hittade aldrig ut till medaljkampen.
Femteplatsen avspeglade inte hennes löpförmåga.
Ett nytt trassligt lopp på DN Galan, direkt efter OS, slutade med tredje plats. Men i Diamond League-finalen var det ingen som kunde rå på Aregawi, som därmed vann hela serien.

Vid XL-galan den 21 februari – det enda lopp Abeba Aregawi gjort hittills i vinter – knockade hon sina konkurrenter. Aregawi var ensam i täten efter det att haren klivit av efter 800 meter. Hon vann loppet på 3.58,40 – den näst snabbaste inomhustiden någonsin på 1 500 m, bara 0,12 från världsrekordet.

I helgen väntar inomhus-EM i Scandinavium i Göteborg. Abeba springer försök kl. 19.05 på fredagen. Finalen avgörs kl. 18.05 på lördagen.
Den nya svenska stjärnan har i vinter sprungit 1 500 m drygt elva sekunder snabbare än någon annan i startfältet.