Salomon lägger ner sin TrailTour

Salomon Trail Tour är ett minne blott men Erik Ahlström fortsätter sin mission för traillöpning.

Intresset för traillöpning bara växer.
Men i 2016 års löparkalendrar finns inte längre Salomon Trail Tour med.
En paradox som tourens skapare Erik Ahlström kan förklara:
– Man kan se det som att vårt arbete med att väcka intresse för trail-löpning har lyckats. Med allt fler duktiga arrangörer som nu själva förstår hur man ordnar bra trail-lopp behöver vi inte längre ge stödet med touren.

Prispengar, proffsiga kringarrangemang men ändå en skön avslappnad stämning har omgett Salomon Trail Tour alltsedan starten 2009. Uppdraget som Erik Ahlström har haft har varit tydligt: Väck intresset för trail-löpning i Sverige.
Genom att söka upp arrangörer över hela Sverige har touren haft deltävlingar på 50 olika platser i Sverige. Tävlingsformatet har varierat mellan säsongerna, men touren har lockat nya löpare att satsa. Genom touren har också trailstjärnor fötts. Emelie Forsberg är numera ett världsnamn och Andreas Svanebo har varit affischnamn under flera år.

– Touren läggs ner, men vi kommer fortfarande att finnas med vid viktiga traillopp som Kullamannen och Fjällmaran i Vålådalen. Dessutom kommer vi att ha samarbeten med Team Nordic Trail och Runacademy. Salomon City Trail i Stockholm kommer också att finnas kvar, säger Erik Ahlström.

Erik Ahlström har haft Salomon i ryggen, eller kanske har det varit tvärtom, när det gäller att öka intresset för trail-löpningen i Sverige. Erik började sin mission för traillöpning redan 1994 när han drog igång tvådagarsloppet BAMM i Björkliden. Erik har sedan dess dragit igång en rad evenemang och äventyrslopp. Ibland har de kanske blivit för extrema. Som förra årets Sweden Sky Race 24, ett lopp på tio mil i Kirunafjällen.

Egentligen är det inte det extrema eller tävlandet som är viktigt:
– För mig är löpning ett sätt att komma ut i, och vara nära naturen. Se vad som händer, om man klarar att springa upp för det där berget, hur långt jag behöver springa för att hitta ett vad över bäcken.
– Helt plötsligt dyker något upp och du står öga mot öga med en dovhjort eller något annat djur. Du plumsar genom vatten och kanske till och med snubblar på en sten och faller. Naturen bjuder på överraskningar. Hela tiden!

Men vad är alla upplevelser värda om man inte delar dem?
– Jag tror på att hitta former att springa tillsammans. Där löpning blir ett sätt att umgås och inte ett tittande på kilometertider, där man hittar nya platser och inte springer samma rundor.
Så även utan Salomon Trail Tour är fortfarande budskapet detsamma.
– Ut i naturen och spring!