Linn Söderholm – med fokus på Berlin

Träningsglädje med Linn Söderholm i gymmet.

Hon har startat 2018 imponerande bra, utvecklingen pekar rakt uppåt. Under Nordenkampen i Uppsala förbättrade hon sitt personliga rekord på 3000m med tio sekunder ner till 9.21, helgen innan sprang hon halva distansen på Raka Spåret i Sätra och åkte hem med det nya personliga rekordet inomhus: 4.21. Hon vill fortsätta utvecklas och har förhoppningar om att kunna möta de bästa i Europa på 1500m under EM i Berlin i augusti 2018.
Hur tänker hon om resultatlyftet och framtiden efter den fina starten på 2018? Linn Söderholm berättar öppenhjärtigt för Sara Holmgren om vad det är som gör henne bra.

Linn Söderholm på väg mot 9.21 på 3000 meter i Nordenkampen 2018.

Jag möter Linn Söderholm, medeldistanslöparen från Sävedalens AIK med flertalet SM-medaljer och erfarenheter från internationella mästerskap som junior. Linn har förmågan att sätta andra i första rummet, samtidigt som hon inte tappar bort sig själv. Hon utstrålar ödmjukhet. Med självinsikt och struktur har hon fått perspektiv och har lärt sig vilken livsstil hon behöver för att nå sina mål. Linn menar att det är en naturlig och glad miljö som är hennes nyckel för att prestera och utvecklas allra bäst.

Året är 2011 och en 14-årig tjej från IF Rigor i Kungsbacka imponerar på Sävedalens AIK ungdomstränare Per Skoog. Linn tränade löpning, tresteg och stavhopp vid den tiden men Per såg Linns talang när hon ställde sig på löparbanan. Under de första åren i den nya klubben, med nya träningskompisar och tränare fann hon snabbt glädje i löpningen och märkte att hon hade talang för det. Hjärta och hjärna kopplades ihop och ledde till junior-SM medaljer och 2.10 på 800m när hon var 15 år.

Prestationen på 800 m är en av de bästa tiderna någonsin i Sverige för tjejer i den åldern. Som ung testade Linn på flera sporter och grenar, men löpningen bet tag i henne mest.
Genom att vara ödmjuk mot sig själv och andra skapar Linn ett driv och fokus både på startlinjen och i träningen. Hon har en personlighet som varken syns eller hörs mest, men för henne är det den lugna tron på sig själv som gör henne till den bästa versionen av den hon är.

– Min mamma och pappa är de som har lärt mig att vara trygg i mig själv och tack vare dem har jag blivit den person jag vill vara i grunden.
Det är genom hennes mamma och pappa hon har hittat den person hon vill vara.
– Det är dem som har lärt mig vara trygg i mig själv, säger Linn.
Hon beskriver sin mamma som på ett naturligt sätt har sunda värderingar och vågar säga vad hon tycker. Enligt Linn är hennes pappa väldigt omtänksam och har en förmåga att sätta andra i första rummet. Under vårt möte på ett fik i Azaleadalen, Göteborg känns Linn som en blandning av båda sina föräldrar. Hon har alltid hållit sin familj nära. Enligt henne är det dem som betyder mest som också vågar påminna henne om att inte återupprepa mönster som inte är bra för henne. Insikten om att hon hämtar sin viktigaste energi från sin familj är en del i hennes framgångar.

Under gymnasiet stod utvecklingen still då hon också under samma period blev sjuk, och var då borta från löpningen i ett halvår.
– Läkarna trodde det var körtelfeber, men visste inte helt säkert, säger Linn.
Hon berättar att det tog tid för kroppen att återhämta sig och komma tillbaka till normal träningsdos, men väl tillbaka kände Linn att hon behövde ombyte och ny luft.

Vilken väg skulle hon välja, och vad var bäst för henne?

Under mötet berättar Linn om hur hon försöker ta hand om den talang hon har, och hur hon kommer till insikt med vad hon själv behöver för att utvecklas. Då menar hon att det inte bara handlar om hur upplägg och olika träningspass kan se ut. För Linn var insikten om att skapa en fungerande struktur i hela livet en stor del i att ta nästa steg, utnyttja sin potential och driva sig mot de stora internationella senior-mästerskapen.

– Om jag har en ledig dag, planerar jag ofta andra saker. Ibland har det tagit mycket energi med massa planer utanför löpningen, även om det också har gett mig glädje. Det är något jag lärt mig balansera på ett bättre sätt för att ge mig möjligheter att återhämta mig mer effektivt, berättar Linn.

Tränaren Johan Wettergren kollar Linns laktatnivå efter ett intervallpass på vinterns träningsläger i Sydafrika.

I början av 2017 bytte hon tränare till Johan Wettergren och kom att ingå i en grupp vars prestationer ryms från 800m upp till marathon.  Det senaste året, vilket också är det första med den nya träningsgruppen där bl.a. Lovisa Lindh och Charlotta Fougberg ingår, har gett Linn mycket inspiration. Genom att hitta tillbaka till styrkan i löpningen har hon blivit mer harmonisk och lugn men framförallt har det gett henne positiv energi.
- Jag har verkligen varit på gott humör hela året.
När man gör en förändring är det viktigt att inse vilka faktorer som spelar roll för sig själv. Med kaffet i handen, vänder hon tillbaka tankarna till dagen innan finalen på Junior-EM i juli förra året. Linn beskriver sin känsla av negativ nervositet som kom från förväntningar och förhoppningar på sin egen förmåga. Hennes 1500m-lopp kom att bli en av hennes mest betydelsefulla prestationer och hon återberättar det så här:

Finalen i junior-EM22 2017 gav en fjärde plats – men kanske ännu viktigare – en skön och postiv känsla i en stor mästerskapsfinal.

– Jag försökte att bara flyta med och spara så mycket kraft som möjligt men samtidigt hålla en bra position för att lättare kunna hänga med när farten höjdes. Första 700 metrarna gick ganska långsamt och jag lyckades få den plats jag ville i fältet som i övrigt blev lite stökigt. När det var två varv kvar ökades farten drastiskt. Jag var beredd och lyckades följa tätklungan. Därefter droppade fler och fler av utan att jag märkte det och till slut var vi tre tjejer kvar en bit bakom de två som fightades om guldet. Då låg jag femma. Polskan som tog brons tryckte till lite extra med 200 meter kvar och jag blev kvar tillsammans med brittiskan. På upploppet lyckades jag pressa mig förbi henne men var aldrig riktigt med i matchen om bronset. Resultatet blev en fjärde plats med en sekund upp till bronsmedaljen. Tiden 4.18.88 är min tredje snabbaste tid men definitivt mitt bästa lopp någonsin. Vi avslutade de sista 800m inte långt ifrån mitt personliga rekord på 800m vid den tiden. Det hade varit intressant att se vad tiden blivit om loppet gått snabbt hela vägen.”  

Linn insåg att nervositeten hon kände innan loppet betydde något positivt. Efteråt kände hon både revanschlust och glädje och då förstod hon vad friidrotten verkligen betyder för henne.

- Jag hade inte upplevt den positiva energin och motivationen på många år. Detta betydde jättemycket för mig att verkligen känna att jag vill göra det här för min egen skull.”

Med fokus i träningen siktar nu Linn mot sommaren. Hon tror att det som krävs för att utvecklas är att försöka behålla en bra kontinuitet, för att i sin tur få ut sin styrka och snabbhet. Hon behöver kapa fyra sekunder på sitt personliga rekord på 1500 meter för att kvala till senior-EM i Berlin.

När jag pratar med Linn inspireras jag av glädjen och hennes respektfullhet mot andra, men även det faktum att hon är väldigt målmedveten, fokuserad och stenhård på banan.

Jag möter en självständig ung kvinna med höga ambitioner. Hon driver sig framåt i löpningen med fokus och inspiration från det som betyder mest: familj, sambo och andra nära relationer. Det är lätt att ta de personer som faktiskt gör dig till den bästa versionen av dig själv för givet, men det gör inte Linn. Efter mötet promenerar vi till Friidrottens Hus där Linn skall köra igång dagens alternativa pass. Att vara glad och lugn och samtidigt fokuserad på det hon vill, är en viktig nyckel för Linn.


FAKTA


  • Linn Söderholm
  • Född: 5 maj 1996
  • Bor: Göteborg
  • Gren: 800 m, 1500 m och 3000 m.
  • Klubb: Sävedalens AIK
     

EN TRÄNINGSVECKA


som för grund och kontinuitet kan se ut så här:

Måndag:
Alternativt 50 min+ Teknik och styrka
Tisdag:
Pass 1: Morgonjogg 6 km
Pass 2: Intervaller. Ser väldigt olika ut beroende på vilken säsong det är, allt från fartlek till backar eller kortare banintervaller.
Onsdag:
Distans 10 km
Torsdag:
Pass 1: Morgonjogg 30 min
Pass 2: Tröskel. Exempelvis 2x10min
Fredag:
Vila
Lördag:
Intervaller tillsammans med alla göteborgsklubbar i Skatås.
Exempel på pass 6-10x1000m
Söndag:
Långpass 15-18km

Närmare tävlingssäsong springer Linn kortare intervaller och mindre antal kilometer under veckan. Ett favoritpass inför tävling är 10x300m.

Mer om Sara Holmgren möter