Meraf och Sarah klara för OS

Klara för OS i Rio de Janeiro: Meraf Bahta, Hälle IF och Sarah Lahti, Hässelby SK.

Årets löparstjärnskott Sarah Lahti har nu fått klartecken för att springa 10000 m vid OS i Rio de Janeiro i augusti. Meraf Bahta blev samtidigt uttagen att springa 5000 meter i Rio. Därmed återfinns två löpare bland de sju svenska friidrottare som nu är nominerade för OS. Fler har möjlighet att kvalificera sig längre fram på sommaren.

Jag har inte ökat träningsmängden så mycket, men jag har tränat smartare
Sarah Lahti

Sarah Lahti, 21-årig junior från Hässelby har satsat hårt på OS inför den här säsongen. I höstas var det få som trodde att hon skulle lyckas att kvalificera sig. Efter träning i Australien överraskade Sarah med fina resultat redan i vinterns inomhustävlingar; svenskt rekord på en mile (1 609 meter) ovh en stark detut i inne-VM där hon var nära att gå till final på 1 500 meter.

Efter höghöjdsträning i USA gjorde Sarah Lahti en smått sensationell utomhusdebut när hon 1 maj i ett lopp utanför San Francisco noterade svenskt rekord på 10 000 meter. Med 31.54,87 underskred hon då Midde Hamrins rekord som varit ohotat i 26 år. Tiden var under kvalgränsen till EM, men inte under den tuffa svenska kvalgränsen 31.50 till OS. Eftersom det är svårt att hitta bra tävlingstillfällen på 10 000 meter verkade därmed Sarahs OS-chans på denna distans vara bota. Sarah visade fortsatt imponerande form när hon knappt två veckor senare sprang 5 000 meter i Hengelo i Holland på 15.06,90 vilket var klart under OS-gränsen på 5 000 meter.

Ser Sarahs potential

Eftersom Sarahs tid på 10 000 meter är klart under Internationella Olympiska Kommitténs och Internationella Friidrottsförbundets kvalgräns 32.15 på 10 000 meter valde Sveriges Olympiska Kommitté uppfylla Sarahs önskemål och ge henne klartecken på 10 000 meter inför OS. Att SOK på detta sätt gjort ett litet undantag från normala uttagningsprinciper beror på att Sarah är ung och betraktas som ett stort framtidshopp.

– Jätteskönt att vara OS-klar redan nu. Nu kan jag ladda som jag vill och bara fokusera på OS, säger Sarah Lahti, som förklarar årets framgångar med att hon hållit sig skadefri:
– Jag har inte ökat träningsmängden så mycket, men jag har tränat smartare, säger hon.
Sarah är optimistisk inför OS:
– Jag har mycket mer att hämta på den distansen än vad jag visade i USA.
Vid EM i Amsterdam en månad före OS väljer Sarah Lahti troligen att springa 5 000 meter. Hon är EM-klar på tre distanser; 1500, 5000  och 10000 meter.
– 10000 meter är min bästa distans, men det är möjligt jag springer 5 000 meter i EM. Jag har inte bestämt mig ännu, berättar Sarah.
Att dubblera i EM och springa två distanser är lite väl tufft så nära OS.

Väntad uttagning av Meraf

27-åriga Meraf Bahta från Hälle IF, som vann EM-guld på 5000 meter med tiden 15,31,39 i Zürich 2014, har de senaste åren ingått i den grupp som Sveriges Olympiska Kommitté satsat på inför OS 2016.
Den sexfaldiga svenska mästarinnan i terränglöpning och banlöpning har också gått framåt. Hon har i år förbättrat Sara Wedlunds svenska rekord på 5 000 meter till 14.49.95 och därmed klarat både EM- och OS-gränsen på denna distans.
– Det känns jättebra att både Meraf och Sarah redan är uttagna, kommenterar förbundskaptenen Karin Torneklint.
– Nu blir det lättare för dem att planera träningen och tävlandet före OS. De kan fullfölja det som redan är planerat.

Fotnot: Det starkaste kortet bland de sju friidrottare som just nu är uttagna till OS är stavhopparen Angelica Bengtsson frän Hässelby.