Sarah Lahti gör debut på halvmaraton

Med svenskt rekord och tolfte plats i OS på 10000 meter var Sarah Lahti svensk långlöpnings stora överraskning 2016. På söndag väntar en ny spännande utmaning när Sarah gör debut på halvmaraton i United Airlines NYC Half som avgörs på Manhattan i New York. Start i Central Part och mål nära finansdistriktet vid Wall Street på södra Manhattan. 22 000 löpare är anmälda, bland dem flera elitlöpare från USA och från övriga världen.

– Kul med så många bra tjejer, nu finns det alltid någon att hänga på, tycker Sarah, som främst ser detta lopp som ett led i förberedelserna inför sommarens bantävlingar. Hennes stora mål 2019 är VM i London i augusti där Sarah satsar på att springa både 5 000 m och 10 000 meter.

– Efter min skada i höstas bestämde vi oss för att hoppa över inomhussäsongen. Då ville jag istället ha ett annat inspirerande mål lite längre fram, och då valde vi den här halvmaran, berättar Sara, som just kommit hem efter träning i Kenya.

Det blev åtta veckors bra träning. På slutet har jag kört några riktigt tuffa veckor med många mil för att vänja kroppen vid längre distanser.
Under de tuffa veckorna har det blivit cirka 17 mil i snitt per vecka fördelat på 11 träningspass.

Milen i jo-jo-fart

 torsdags, tio dagar före NYC Half, avverkade Sarah det sista tunga passet före avresan till New York.
Pacad av sin sambo, den holländske landslagslöparen Jesper van der Wielen, sprang Sarah 25 varv (10 000 m ) på en löparbana i Holland. Det handlade om tuff intervall-träning; 400 m i snabbare tempo (74 sek per varv) följt av 400 m i mellanfart (84 sek) och så 400 m i snabbt tempo igen o.s.v. Totalt 25 varv utan vila.
– Det gick bra, summerar Sarah.

Halvmaraton är en okänd distans för Sarah som aldrig tävlat på en längre sträcka än 15 km. Hon har dock sprungit tre mil på träning. Hon har inte satt upp något tidsmål inför lördagens lopp som avgörs på en relativt flack bana där det dock kan bli problem med vinden under avslutningen:
– Jag vill bara springa så snabbt som möjligt, men jag har inte något tidsmål.
Sara ser inte lördagens lopp som ett test för om hon redan nu ska börja satsa på längre distanser. Hennes huvuddistans förblir 10 000 m.

Mer info om United Airlines NYC Half på hemisdan