Sarah Lahti suverän i terräng-SM

Sarah Lahti ledde från start till mål på damernas korta bana i terräng-SM som avgörs i Västerås.

De flesta deltagarna i terräng-SM ser nog helgens mästerskap i Västerås som en avslutning av årets löparsäsong. Den suveräna mästarinnan på 4 km Sarah Lahti tar däremot terräng-SM som en inledning av nästa löparsäsong. Efter att ha sololöpt till andra raka SM-segern på 4 km, konstaterar Sarah lugnt:
– Det kändes bra. Loppet var bra träning. Jag gjorde vad jag skulle när jag vann loppet.

Sarah avslutade den mycket lyckade bansäsongen med en suverän seger på 5000 m vid friidrotts-SM i Sollentuna i slutet av augusti. Sedan unnade årets svenska löparkomet sig två veckors vila innan hon inledde grundträningen för nästa säsong tillsammans med sin holländska träningsgrupp.
För Sarah är höstens terränglopp främst snabbhetsträning och samtidigt avstämning av hur träningen går.
Förra helgen inledde årets OS-tolva på 10 000 meter terrängsäsongen med ett imponerande lopp i Helsingborg.

Efter terräng-SM, där Sarah nöjer sig med att springa 4 km och avstår från söndagens 8 km, väntar tre-fyra terräng-lopp i syd- och mellaneuropa som förberedelse för höstens huvudmål terräng-EM i Chia i Italien den 11 december.
I den tävlingen väljer 22-åriga Sarah att springa äldsta juniorklassen och inte seniorklassen.
Efter träning i skönt väder i Dubai väntar sedan inomhussäsongen där Sarah siktar in sig på att springa 3 000 m – den längsta distansen som finns på programmet – vid inne-EM i Belgrad första helgen i mars.

Annars är givetvis VM i London i augusti det allt övergripande målet 2017:
– Vi kommer att öka träningen med några procent, men det blir ungefär samma upplägg som inför den här säsongen, berättar Sarah.
– Det gäller att inte öka för mycket och därmed riskera skador.
Just att Sarah Lahti varit skadefri sedan förra sommaren och därmed kunnat träna på som planerat anser hon själv vara en av de viktigaste faktorerna bakom alla fina resultat den gångna säsongen som bl.a. bjudit på två svenska rekord på 10 000 m bana och ett på 10 km väg.
Med lördagens fina lopp understryker Sarah att hon behärskar friidrottens samtliga kategorier inom löpningen; bana, väg och terräng.
– Allt är lika viktigt för mig, tycker Sarah.

Bakom Sarah Lahti överraskade Louise Wiker med att springa hem bronsmedalen mindre än en vecka efter hennes imponerande insats i Amsterdam Marathon där hon med bred marginal klarade kvaltiden till VM.
– Jag höll min fart från början och plockade sedan placeringar, berättar Louise, som nu för första gången fick uppleva den superkompensation som vältränade långlöpare ofta får en vecka efter ett maratonlopp där de tömt kroppen på all energi.
– Det har mest handlat om vila och att äta för att fylla energidepåerna de senaste dagarna, säger Louise, som nöjt sig ett ett enkelt joggingpass sedan Amsterdam.

Trots att söndagens 8 km borde passa en maratonlöpare som Louise Wiker betydligt bättre än lördagens 4 km, avstår hon från att tävla på söndagen. Ett individuellt SM-brons – hennes tredje terrängmedalj i karriären – och ett SM-guld i lag får räcka för den här gången:
– Man ska inte gapa över för mycket. Dumt att riskera en skada genom att göra två lopp så kort efter maran.
Louise Wikers närmaste planer inför nästa säsong, där VM i London är det  givna huvudmålet om hon blir uttagen, är ett längre träningsläger i varmare väder i vinter och sedan en halvmara på en snabb bana i vår för att testa formen.

Abraham Adhanom fortsätter att ta hem guld till Eskilstuna FI. Abraham har tidigare i år vunnit SM 10 km landsväg och halvmaraton.

Eskilstunas Abraham Adhanom kontrollerade herrarnas 4 kilometer men fick sällskap första varvet av Ullevis Suldan Hassan och landslagsorienteraren William Lind. En fartökning på andra delen och Adhanom fick lucka och sitt femte terräng-SM-guld av fem möjliga de senaste tre åren. Bakom den 39-årige Adhanom var det till slut 18-årige Suldan Hassan som knep silvret. Hässelbys Andreas Åhvall som avancerade under andra varvet och ett tag hade andra platsen fick se sig knappt spurtslagen:

Stenhårt mellan Suldan Hassan och Andreas Åhwall om silvermedaljen.

Alla resultat från terräng-SM