Segern är vår i Tjejmilen 21K

Vilken härlig premiär för Tjejmilen 21K. Bättre aprilväder kunde väl knappast de drygt 2000 löparna önska sig.
– Magiskt, fin bana – och vilken härlig publik, tyckte Charlotte Andersson.
Umeå-tjejen var snabbast på varvbanan runt södra Djurgården. Men det var inte bara Charlotte som var nöjd.
"Segern är Vår"-skylten som Rasmus Oderud fyndigt knåpat ihop fick mycket kärlek och många tummen upp.

Charlotte Andersson i ensamt majestät längst fram i Tjejmilen 21K.

Tjejmilen har alltså växt och blivit en halvmara. Helt naturligt egentligen att man tog över halvmaran för tjejer. Friidrottsklubbarna Hässelby och Spårvägen har tidigare haft uppdraget att arrangera av tidningen Womens Health, men när tidningen inte längre ges ut i Sverige blev det ett perfekt tillfälle att som arrangörer av Tjejmilen ta över halvmaran som ordnats i tre år med start och mål på Djurgården.
Det första man gjort är att flytta start och mål till Biskopsudden på Djurgården och verkligen utnyttja den vackra delar av Tjejmilen-banan. Men inga svängar in på Östermalm eller Gärdet. Istället en varvbana på sköna parkvägar och kända Tjejmilen-vyer.
I det första Tjejmilen 1984 stod 1600 tjejer på startlinjen. Premiären av Tjejmilen 21K fick ihop drygt 2000 löpare i mål i halvmaran. Lägg därtill tjejerna i Duo-klassen där man delade sträckan på två; tolv och nio kilometer.
– Det är fantastiskt med ett renodlat tjejlopp, härlig stämning, man peppar varandra på ett bra sätt, säger Charlotte Andersson som testat att springa halvmaraton några gånger förut, men aldrig sprungit så snabbt.
– Ja, vad hade jag? 1.21-någonting, det är mitt snabbaste, säger Umeå-tjejen som upptäckte löpningen för några år sedan och som förra året gick med i IFK Umeå friidrott för att satsa lite mer.
 

Segern är vår Charlotte Karlsson (i Duo-klassen med Lena Örn) och Charlotte Andersson var först i mål.


De båda landslagsmeriterade Duo-löparna Spårvägens Lena Örn och Hässelbys Charlotte Karlsson hade fullt sjå att hänga med Umeå-tjejen som tog täten direkt. Faktum är att Lena Örn inte riktigt kunde hänga på och Charlotte Karlsson hade ganska många meter att ta in på sin sträcka. Men trots att Charlotte i februari fick en stressfraktur och under våren och inte kunnat träna löpning så visade hon både fart och form. Hon passerade Charlotte Andersson och såg till att hon var först till målet vid Biskopsudden. 
– Det här var mitt tredje träningspass utomhus sedan dess, berättar Charlotte. Jag har kört massa, massa crosstrainer och de senaste tre veckorna har jag också på Alter-G-löpband där man kan avlasta kroppsvikten. 
– Jag har haft det kämpigt, det här var som sagt mer som ett träningspass, jag får ta det vecka för vecka nu, men om allt går bra så hoppas jag på Stockholm Marathon, säger Charlotte Karlsson. 

Alla resultat