Sex svenskar klara för EM i halvmaraton

Cecilia Norrbom, Spårvägen, missade EM kvalgränsen med 17 sekunder med tiden 1.15.17 i Barcelona Halvmaraton. Förargliga sekunder som nu kan glömmas.

På tisdagen togs de första deltagarna ut till sommarens EM i friidrott. Bland de 18 som förbundskaptenen Karin Torneklint tagit ut till tävlingarna i Amsterdam finns sex halvmaratonlöpare.

Från början var tanken att presentera tio halvmaratonlöpare till den lagtävling som avgörs i samband med EM. Men de egna uttagningskriterierna har varit snäva - och endast tre av de sex uttagna löparna har klarat de kvalgränser som Karin Torneklint satt upp. Ambitionen nu är ändå att fylla på lagen, kanske till och med ge löpare  som inte sprungit halvmaraton alls under perioden chansen. (Europeiska friidrottsförbundet har ingen lägstanivå på resultat för att ställa upp i EM i halvmaraton.)

De sex löparna som Karin Torneklint bygger halvmaratonlagen på är: 

  • Mikael Ekvall - Strömstad LK
  • Mustafa Mohamed - Hälle IF
  • Fredrik Uhrbom - Spårvägens FK
  • Isabellah Andersson - Hässelby SK
  • Cecilia Norrbom - Spårvägens FK
  • Frida Lundén - FK Studenterna

- Eventuella kompletteringar till EM kan göras fram till 19 juni och vi har bestämt att SM-milen i Stockholm 15 juni kommer att vara observationslopp för uttagningarna, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi som är ansvarig för landsvägs- och terränglöparna.

När inte tillräckligt många löpare klarat kvalgränsen under den snäva kvalperioden kommer Torneklint och Nesi att titta sig om efter andra löpare som bör kunna prestera bra på halvmaraton första helgen i juli. Två som är högaktuella är de två VM-löparna i maraton 2015, David Nilsson, Högby, och Anneli Johansson, Hälle. Båda måste dock visa form i SM-milen.

Även bra lopp i ASICS Stockholm Marathon kan ge en plats till Amsterdam. Lars Södergård var endast 38 sekunder från kvalgränsen i ett halvmaratonlopp i november och kan med ett starkt lopp i Stockholm ta en EM-plats. Hanna Lindholm som sprang EM i maraton i Zürich 2014 är en annan löpare som kan bli aktuell. 

Meraf och Sarah springer båda 5000

Vårens svenska löparstjärnor Meraf Bahta, Hälle, och Sarah Lahti, Hässelby var de två övriga svenska löparna som togs ut på tisdagen. Meraf Bahta är regerande Europamästarinna på 5000 meter och satte i söndags svenskt rekord på 5000 meter. Sarah Lahti som klarade OS-kvalgränsen i söndags på 5000 meter, men som även har ett färskt svenskt rekord på 10000 meter, är även hon uttagen på 5000 meter.