Sjökvist och Ström i topp i Hässelby

Erik Sjökvist vann klart den 15:e upplagan av Hässelbyloppet. Enhörna-löparen tog tidigt täten på den snabba banan genom Hässelby, Grimsta, Råcksta och Vällingby. Han var fyra sekunder före fjolårsvinnaren Said Regragui, Hässelby, efter 3 km. Vid 7 km var avståndet 32 sekunder och i mål skiljde det 52 sekunder mellan de två löpare som dominerat årets SM-tävlingar.

Sjökvist, som nu gjorde sin första tävling sedan han blev besegrad av Regragui i halvmaraton-SM för en månad sedan, vann på 30.08. Tiden är 36 sekunder från Sjöqvists två år gamla banrekord.
Tvåfaldige Stockholm Marathon-vinnaren Alfred Shemweta gjorde nu sin första riktiga tävling på 15 månader . Alfred demonstrerade att han är på väg tillbaka efter en besvärande skada genom att bli sjätte man utan att springa för fullt.
I damklassen var det betydligt jämnare än i herrklassen. Anna von Schenk
från Flemingsberg öppnade hårdast och hade en knapp ledning under loppets inledning. Vid 5 km tog sedan Linda Ström täten, en position som Hässelby-löparen höll in i mål. Avståndet till von Schenk var dock bara nio sekunder.
- Jag hörde henna bakom mig och var orolig hela tiden, berättade Linda Ström som noterade 35.52.
- Formen har varit upp och ner den senaste tiden. Skönt att det gick bra idag.
Det var härligt höstväger med klar och frisk luft, solsken och blå himmel när Hässelbyloppet startade klockan 11 på söndagsförmiddagen. Termometern visade några plusgrader, men nattens frost medförde att det var halt på vissa skuggiga delar av banan. Det kyliga vädret och halkan kan ha påverkat tiderna en del.
Hässelbyloppet har noterat ökande deltagarsiffror de senaste åren. Nu var 1120 löpare anmälda. 893 startade och 890 genomförde loppet. Alla siffrorna är rekord för Hässelbyloppet. Det tidigare rekordet är 910 anmälda och 711 fullföljande från fjolårets tävling.