Spring i 1912 års hjältars fotspår

Se vår video, unika filmklipp med 1912 års maratonhjältar. Maratonloppet var en höjdpunkt under de olympiska spelen i Stockholm 1912. Ett lopp som har gått till historien. På lördag 8 oktober finns chans att få en guidad tur längs banan när den nya Maratonleden invigs.

Maratonleden är helt enkelt ett sätt att påminna om OS i Stockholm 1912. Maratonloppet vid OS i Stockholm 1912 avgjordes på en bana som hade start och mål på Stockholm stadion. Löparna sprang till Rotebro i Sollentuna och vände sedan tillbaka till Stadion. Stockholm har växt, motorvägar och bostadsområden har delvis ritat om kartan. Men fortfarande går det att springa stora delar av originalbanan. Avvikelserna är överraskande få men vid Roslagsvägen och Bergshamravägen får man lov att gå vid sidan av den ursprungliga sträckningen. 

I samband med hundraårs-jubileumet av loppet så genomfördes ett helt maratonlopp på sträckan i Jubileumsmarathon. Läs mer om Jubileumsmarathon på hemsidan. 

En speciell guidebok finns framtagen för den som själv vill gå, cykla eller åka bil längs maratonbanan. Guiden följer banan från starten på Stockholms stadion till vändpunkten i Rotebro strax norr om Sollentuna kyrka.
Några minnestavlor finns permanent uppsatta längs vägen:

  • Maratonloppet genom Solna, Kraus torg
  • Francisco Lázaro, Järva
  • Japanen som försvann”, Turebergs torg
  • Maratonstenen, Sollentuna kyrka

Den som vill bekanta sig med banan kan välja riktning men också hur långt man vill följa banan. Längs vägen finns det anslutningar till både tunnelbana och pendeltåg. Flera busslinjer trafikerar banan.

Invigning lördag 8 oktober

Maratonleden invigs officiellt lördagen 8 oktober 2016 med ett löppass med start vid vändpunkten i Rotebro och in till Stockholm Stadion. Löpningen leds av erfarna löpledare från TSM Running. Sträckan är ca 20 km och längs vägen kommer det göras några stopp där det berättas om olika episoder från maratonloppet 1912. Invigningen av Maratonleden görs i samband med öppnandet av den nya permanenta utställningen ”Solskensolympiadern 1912”  på Stockholm stadion 

Läs hela guiden till Maratonleden

Här nedan kan du läsa hela den guide för Maratonleden som getts ut av Idrottsförvaltningen Stockholms stad 2016.
Du kan även ladda ner filen i PDF-format för utskrift direkt här.