Viktigt äta rätt dagen efter

Stockholm Marathon tog inte slut med loppet på lördagen.
- Det är kanske till och med ännu viktigare att äta rätt efter loppet än före, förklarar maratonlöparen Kent Clefberg.

Rätt kost är ungefär samma mat som man brukar äta som uppladdning för lopp. Det vill säga pasta, ris och överhuvudtaget en välbalanserad kost.
- Kroppen är tom efter ett maratonlopp, musklerna har stora hål som det gäller att täppa till, förklarar Kent Clefberg.
Maratonloppet på lördagen hade fina yttre förutsättningar den första timmen. Men när solen kom fram blev det tuffare. Värmen satte ner farten både för elit och motionär.
- Men värmen gjorde at musklerna inte blev stela, och jag tror att många faktiskt kan jogga lite idag, säger Kent Clefberg.
- Känns det rätt och bra i kroppen kan man absolut jogga en stund.
Har man haft ett tufft lopp är det bättre att ta det lugnt.
- Man ska vara snäll mot sig själv och vila efter ett maratonlopp, tycker Ingmarie Eriksson som var trea i SM på lördagen.
Ingmarie kommer att jogga 15 minuter på måndagen, kanske simma senare i veckan eller så blir det någon annan alternativ träning.
- Det är svårast att vila när man sprungit bra och känner sig fräsch, men kroppen behöver alltid ta igen sig efter ett maratonlopp.
Janne Lindblom, veteran med 33 lopp bättre än 2.30 håller med:
- Jogga igång kroppen lite långsamt, ät bra mat så går återhämtningen som snabbast.
- För den som har en bra grund är det möjligt att genomföra ett lopp inom någon månad, men det känner man bäst själv hur kroppen har klarat loppet.

Mer om Stockholm Marathon 1999