SM-guld i debuter för Regragui

Svensk mästare i marathon: Said Regragui, Hässelby SK.
- Det var tur för mig att det gick så långsamt i början. Det passade mig perfekt. Jag är bara tränad för halv maraton egentligen, säger Regragui.

Stockholm Marathon är också SM i maratonlöpning. Ett gäng svenskar och en marockan sprang och lurpassade på varandra för att plocka hem de åtråvärda SM-medaljerna.
En marockan i SM? Jo, reglerna är sådana att man inte behöver vara svensk medborgare, men måste bo i Sverige och tävla för en svensk klubb. Said Regragui bor sedan tre år i Norrköping och tävlar för Hässelby SK, det hårdsatsande löparklubben.
Said Regragui vann SM i halv marathon i höstas, men var ändå inte favorit till SM-titeln eftersom rutinerade Magnus Bergman och välmeriterade Claes Nyberg fanns på startlinjen.
- Jag ville ha ett jämnt lopp och fick det, men det räckte inte, konstaterade Magnus Bergman kallt.
- Jag borde kanske ha gått med klungan och avvaktade för länge, analyserade Claes Nyberg.
Said Regragui gjorde sin maratondebut på ett perfekt sätt. Han låg med tätklungan fram till Josphat Chemjors ryck och släppte bara så mycket att han hade marginal att orka hela vägen i mål. På vägen mot SM-guldet och tredje platsen totalt lyckades han också ta några fina skalper på ruggigt rutinerade löpare.
En ny svensk maratonstjärna på gång?
- Först måste jag bli svensk - och maratonlöpare är jag inte än, tycker Regragui.

Mer om Stockholm Marathon 2003