Varmt – men inte för varmt

Stekande hett vid starten på Lidingövägen och fortfarande 28 grader i skuggan när eliten gick i mål vid 17.30-tiden. Trots det så var det förhållandevis få som bröt och sjukvårdarna vid målet på Stadion hade inte mer att göra än ett normalår.

Den 29:e upplagan av Stockholm Marathon samlade ett rekordstort startfält, 14 319 passerade startlinjen. 12 435 fullföljde loppet medan 1884 aldrig tog sig i mål.
Siste man in på Stadion var Hans Hedström, Sälens IF, som behövde sex timmar, sjutton minuter och 35 sekunder. Hans har sprungit alla år sedan Stockholm Marathons start, 1979.

Den tryckande värmen, 28-30 grader i skuggan orsakade färre problem än befarat för sjukvårdspersonalen.
– Vi har haft det ovanligt lugnt i sjukvårdstälten. Det har varit ett tiotal som fått åka ambulans till målet på Östermalms IP och bara en till sjukhus, säger läkaren Jan Thorsell.
Informationen om vikten av att dricka extra mycket var en bidragande orsak till det. Före start gick arrangören också ut med informationen att alla som kände sig tveksamma till start på grund av vädret skulle få använda nummerlappen nästa år om de avstod start.
– Det är ganska många som klivit av efter ett varv och det har gjort att vi fått ganska få till sjukvårdstälten, säger Jan.

Näst varmaste loppet
28 grader gör årets lopp till det näst varmaste i Stockholm Marathons historia. Segraren Phillip Bandawes segertid 2.20.56 är också den långsammaste i loppets historia. Värmerekordet är 31 grader från 1982 då Kjell-Erik Ståhl vann på 2.19.20.
Av elitlöparna var det många som sprang runt fem minuter långsammare än normalt. Men det fanns också motsatsen. Spårvägens Lilian Magnusson förbättrade sitt personliga rekord med tolv minuter och kom i mål på 2.48. Men för hennes tränare Anders Szalkai gick det inte lika lätt i värmen.
– Det gick riktigt tungt från 25 km. Man måste vara riktigt grundtränad för att klara ett sådan här värmelopp, säger Anders.
Anders, som vann Stockholm Marathon 2001, gjorde nu sitt tolfte lopp vilket också blev hans långsammaste, 2.43.
– Generellt så måste man ha salter i det man dricker när det är så här varmt. Annars kan inte kroppen ta upp vätskan, säger Anders.
Även om det var väldigt varmt under Stockholm Marathon så var luftfuktigheten inte så hög som den kan vara utomlands. Det är också en förklaring till att inte fler bröt.

Mer om Stockholm Marathon 2007