Suverän avslutning i OS-maran

Eliud Kipchoge i ensamt majestät in på karnevalsområdet Sambódromo och seger i det olympiska maratonloppet.

Vinster det senaste året i Berlin och London. På söndagen seger i det olympiska maratonloppet i Rio. Kenyanen Eliud Kipchoge befäste på söndagen att han är världens bästa maratonlöpare. I ett taktiklopp där första halvan av loppet gick på 1.05.55 kontrollerade världsettan Kipchoge fältet. Med en successiv fartökning malde Kipchoge ner motståndet under andara halvan och segertiden blev 2.08.44. En suverän avslutning av maratonloppet och friidrotten i OS. Marginalen till tvåan etiopiske silvermedaljören Feyisa Lilesa och amerikanske bronsmedaljören Galen Rupp blev en dryg minut.

Som han var försedd med armfängsel sprang Feyisa Lilesa i mål i maratonloppet, en protest för att få världens ögon på Oromofolkets situation i Etiopien.

Efter loppet kom det dock mer att handla om tvåan, etiopiern Feyisa Lilesas, protest på upploppet. Med korsade armar över huvudet sprang han i mål i Sambodromo. Men det var ingen segergest.
De korslagda handlederna var en gest som att han spurtade i mål med handfängsel. Han upprepade senare gesten på presskonferensen och på prisutdelningen.
– Det var för alla mina fängslade släktingar, sade Lilesa. 
Enligt Feyisa Lilesa kommer protesten för att uppmärksamhet åt den förföljelse som enligt honom drabbar Oromofolket i Etiopien att bli dyrbar.
– Om jag åker tillbaka till Etiopien kanske de kommer att döda mig. Om inte dödad så kommer de att sätta mig i fängelse. Om inte satt i fängelse kommer de inte att stoppa mig på flygplatsen.
– Jag kanske flyttar till ett annat land.

Oromo är den största folkgruppen i Etiopien och utgör cirka en tredjedel av landets närmare 100 miljoner innevånare. Flera politiska ledare, demonstranter och journalister från folkslaget har fängslats av regeringen. Rapporter från Amnesty International vittnar om förföljelsen. 
Feyisa Lilesa sade att under de senaste nio månaderna mer än tusen människor har dödats av regeringen för att protestera för rättigheter och demokrati.

Se intervjun från letsrun.com:

Resultat, Rio maraton OS-herrar:
1) Eliud Kipchoge, Kenya, 2.08.44
2) Feyisa Lilesa, Etiopien, 2.09.54
3) Galen Rupp, USA, 2.10.05
4) Ghirmay Ghebreselassie, Eritrea, 2:11:04    
5) Alphonce Felix Simbu, Tanzania, 2:11:15    
6) Jared Ward, USA, 2:11:30
7) Tadesse Abraham, Schweiz, 2:11:42    
8) Munyo Solomon Mutai,  Uganda, 2:11:49    SB
9) Callum Hawkins, Storbritannien, 2:11:52    
10) Eric Gillis, Kanada, 2:12:29    
---
19) Sondre Nordstad Moen, Norge, 2.14.17

Alla resultat och mellantider