Svenska framgångar i NM på snö och is

Trots att några av de mest meriterade svenska löparna saknades hängde de blå-gula deltagarna med bra när Nordiska mästerskapen på lördagen avgjordes på en bana täckt av snö och is i Kristiansand i sydligaste Norge. Charlotta Fougberg sprang tidigt i från och vann damklassen och David Nilsson blev tvåa i herrklassen.

När säsongens två mest framgångsrika svenskor Sarah Lahti  och Meraf Batha nu tackat nej klev istället 2014 års EM-tvåa på 3000 meter hinder Lotta Fougberg fram och tog en överlägsen seger i damklassen. Hon använde samma taktik som vid segern på långa banan vid terräng-SM för knappt en månad sedan, det vill säga tuff öppning och sedan sololöpning mot en överlägsen seger.

På vägen mot sitt andra guld i NM hade Fougberg nu ett försprång på tio sekunder redan efter en kilometer. I mål, efter 7,5 km var segermarginalen till Camilla Richardsson från Finland hela 34 sekunder.

39-åriga veteranen Annemari Kiekara från Finland, som hette Sandell i efternamn när hon var en av Sara Wedlunds tuffaste konkurrenter på 1990-talet, kom på tredje plats.
Maratonspecialisten Louise Wiker var överraskande näst bästa svenska på fjärde plats, distanserad av Fougberg med 42 sekunder.I lagtävlingen segrade Sverige genom Fougberg och Wiker tillsammans med Sara Holmgren från Sävedalen som slutade på femte plats.

Kylan var inget problem för David Nilsson som i linne och shorts sprang till sig en silvermedalj.

David Nilsson tvåa

I herrklassen, där Mikael Ekvall och Mustafa Mohamed saknades, försvann chanserna i lagtävlingen direkt när John Foitzik från Spårvägen tokrusade iväg efter starten. Endast terrängspecialisten Andreas Åhwall från Hässelby hängde på.  De två knäckte sig på den tuffa öppningen och var sedan aldrig med i tätstriden.

Istället tog norrmannen Ørjan Grønnevig och David Nilsson – tionde man i terräng-EM i fjol – kommandot. Grønnevig segrade till sist, efter 7,5 km löpning, med 14 sekunders marginal till Nilsson.

Efter en stark avslutning blev Olle Walleräng näst bäste svensk på åttonde plats. Norge vann herrarnas lagtävling före Sverige.
- Den 1 500 m långa banan är småkuperad, och borde i normalt väder vara ganska lättlöpt, men efter den senaste tidens snöoväder och kyla var banan i stället svårlöpt:

– Banan är smal och slingrig. Det är den värsta terrängbana jag sett, konstaterar Hässelby-tränaren Albin Johansson som fanns på plats och som nu verkligen fick användning för de extralånga spikar han alltid har med sig vid terränglopp.
Det krävdes 12 eller 15 mm långa spikar för att klara det hala underlaget någorlunda bra.

– Jag har aldrig sprungit på en så snöig och isig bana, kommenterade Louise Wiker.
NM var tänkt som ett viktigt test inför EM i terränglöpning som avgörs den 11 december i Chia på södra Sardinien i Italien. Där blir det helt andra tävlingsförhållanden. Normalt är det drygt tio grader varmt på Sardinien under årets sista månad.

Som test inför EM blev NM därför av ringa värde. Nu uppmanar landslagsledningen istället löpare som aspirerar på en plats i EM-laget att springa ett terränglopp i Spanien nästa helg. Efter det loppet tas laget till EM ut.