Svenska problem i Sankt Olavsloppet

Norge fortsatte att springa bra i St Olavsloppet. På fredagens etappdrygade de ut ledningen ytterligare till Finland och Sverige. Men det var svenskarna som var snabbast till den första växeln.

-Mathias Pettersson gjorde en kanonstart idag, sa Sven-Åke Jåfs. Han gick starkt i backarna och lyckades rycka ifrån de andra lagen på den sista kilometern. Men sen fick vi problem att hänga med.
Norge svarade direkt på andra sträckan. Henrik Gröseth tog snabbt in på Patric Hallén och passerade denne vid fyrakilometersskylten. Patric fick senare stora problem med värmen och tappade rejält på de två milen. Även Johan Dahl på den tredje sträckan hade det jobbigt i den tjugogradiga värmen.

Norges löpare klarade värmen betydligt bättre. Lagledaren Jörn Holmen var helnöjd med lagets insats. Men han vill inte ta ut någon seger i förskott.
- På lördagen är det den längsta etappen. I en stafett kan allt hända, så vi väntar med att öppna champagneflaskan. Men i morgon kväll hoppas vi få anledning att fira.
Även Finland kom före Sverige till etappmålet i Åre. Men den finske lagledaren var besviken över att hans killar halkat efter Norge ännu mer.
-Det känns som Norge säkrade segern idag. Vi hade hoppats vara först idag, nu siktar vi in oss på att ta andraplatsen och slå svenskarna.

Herrarnas tävlingsklass fortsätter att vara en duell mellan Vidar och Heimdal. I dag skiljde knappt två minuter till Vidars fördel efter imponerande löpning av veteranerna Terje Naess och Petter Antonsen. Vidar har knappt fyra minuter till godo inför morgondagens avslutande sträcka.
Trångsvikens IF hade sin bästa dag hittills och blev fyra. VM-klara Lena Gavelin bidrog starkt till lagets uppryckning på den längsta sträckan, 19 kilometer.
-Det gick väl hyfsat med tanke på att jag nyligen haft en infektion i en tå. Nu ser jag fram emot att springa Victorialoppet på Öland på tisdag. Det här var nog vad jag behövde även om jag har en bit kvar till VM-formen.

Damernas tävlingsklass ser redan ut att vara avgjord. Vidar drygade ut sin ledning med sex minuter och leder sammanlagt med 24 minuter. Det blir i tuffaste laget för tvåan Strindheim att ta in på de återstående 112 kilometerna till Östersund. Bronsplatsen verkar vara vikt för det enda svenska inslaget i damklassen, Brånan Girls.
Stina Thunman, en av Sveriges bästa damtriathleter, var nöjd med sin insats.
-Jag ser Sankt Olavsloppet som en bra genomkörare inför kommande triathlon. Det är kul att tävla tillsammans i ett lag och följa alla löpare efter vägen. Men nästa år ska vi matcha de norska lagen bättre.