Här avgör Sara Holmgren Tjejmilen

På bilden här ovan avgör Sara Holmgren, Sävedalens AIK, årets Tjejmilen. I den långa uppförsbacken mot Rosendal får Sara lucka till Etiopiens Hiwot Tefera. Saras segermarginal blev till slut 43 sekunder med segertiden 34.54. Stor marginal, men fram till fem kilometer var det en kvartett som kämpade om segern.

Med till vätskekontrollen vid fem kilometer var också Charlotte Karlssson, Hässelby SK och Lisa Ring IK Noc Out som tillsammans med Sara Holmgren jagade etiopiskan som hade en 20 meterslucka.Men det var just där som avgörandet kom. När de andra löparna susade förbi vätskekontrollen tog Sara Holmgren en mugg vatten.
– När jag tog vatten vid fem blev jag jättepigg och fick en kick och sedan var det bara att jaga, säger Sara Holmgren.

Efter en kilometer var Sara ifatt etiopiskan medan Charlotte Karlsson och Lisa Ring började sladda.
– Fram till dess var det ganska behagligt och vi låg ihop, säger Charlotte Karlsson som till slut blev trea i loppet. Det flöt på och jag tänkte att det här tempot ska det inte vara några problem att hålla. Någonstans där vid 5-6 kilometer small det till och började gå tungt, säger Charlotte.

Alla som sprungit Tjejmilen-banan vet att det är efter halva sträckan som det börjar komma backar, böljande upp och ner  – och sedan det långa motlutet upp mot Rosendals slott.
– Jag kände mig ganska stark i backarna och jag märkte att i någon backe höll hon med och vid någon backe så tappade hon och då kände jag att är det någon gång jag ska rycka så är det i en backe för jag vet att jag har ganska bra energi när jag kommer upp i backe.

Med segerkransen kring halsen är besvikelsen tidigare i veckan att inte få en plats i Finnkampslaget långt borta.
​– Det här var riktigt roligt, säger den 27-åriga göteborgstjejen som på lördagen tog sin karriärs kanske största seger.


Resultat Tjejmilen 2017:

1) Sara Holmgren, Sävedalens AIK, 34:52
2) Hiwot Adenew Tefera, Etiopien, 35:35
3) Charlotte Karlsson, Hässelby SK, 35:42
4) Lisa Ring, IK NocOut.se, 36:00
5) Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 36:22
6) Malin Starfelt, Runacademy IF, 36:59
7) Amanda Nekby, Runacademy IF, 37:21
8) Åsa Lundin, Vallentuna FK, 37:31
9) Fanny Fredriksson, IF Thor, 37:41
10) Frida Aspnäs, Spårvägens FK, 37:58

Mer om Tjejmilen 2017