Sara redo för revansch i Tjejmilen

Hon har hela den här säsongen siktat på att springa en snabb mil i Stockholm första helgen i september. När det inte blev 10000 meter i Finnkampen så tänker Sara Holmgren istället visa formen i Tjejmilen.
​– Klart att jag vill vinna, vi är flera som har kapaciteten, men nu laddar jag verkligen för Tjejmilen, det ska bli spännande, säger Sara som tävlar för göteborgsklubben Sävedalens AIK.

Nu vet jag att det gäller att spara på krutet och jag ska ha bättre koll på banan i år.
Sara Holmgren

Svensk kvinnlig löpning har utvecklats något enormt sedan den första Tjejmilen 1984. Inte bara deltagarmässigt (närmare 25000 är anmälda tlll lördagens lopp), utan det har också blivit trångt på toppen.
Så många bra millöpare som det finns 2017 har inte svensk löpning haft tidigare.
Sara Holmgren är en av  milspecialisterna. 
Årets prestationer är imponerande: silver på 10 km landsväg,  personbästa på 34.35,09 på 10000 meter i juni. Men någon plats i Finnkampen på 10000 meter på söndag blev det inte. En fjärdeplats i SM på 10000 meter i ett ryckigt lopp förra veckan räckte inte. Förbundskapten Karin Torneklint tog istället ut Meraf Bahta, Hanna Lindholm och Malin Liljestedt till att springa för Sverig i söndagens lopp på Stadion.

– Jag har varit besviken att inte komma med till Finnkampen, jag känner mig i bra form, är bra motiverad, säger Sara Holmgren som nu peppar upp sig för Tjejmilen på lördag.
– Det känns roligt att få springa Tjejmilen igen och det är klart att jag vill vinna när jag vet att jag har chansen, men det gäller att springa smart och vad jag minns var det backigt på andra halvan, säger Sara.
27-åriga Sara sprang Tjejmilen första gången 2016. Efter några kilometer låg hon först bland de svenskorna som jagade de två etiopierna i täten.
– Det var väl inte jättesnabb öppningsfart, kanske 3.25, men jag tog helt slut väldigt tidigt och tappade extremt mycket på slutet. Men nu vet jag att det gäller att spara på krutet och jag ska ha bättre koll på banan i år.
Det är hög klass på elitfältet trots krocken med Finnkampen och skador på några av årets bästa svenska millöpare. Ullevis Charlotta Fougberg som vann 10000 meter i SM förra helgen har hälseneproblem, Hässelbys Sarah Lahti har en fotskada och inte heller Sverige-trean Isabella Brauer kommer att tävla i helgen.
Världsstjärnan Meraf Bahta som i år satt svenskt rekord  på 10000 meter kommer att springa 10000 meter (och 800 meter!) i Finnkampen. Merafs tid i Tjejmilen 2014 är för övrigt fortfarande banrekord.

 

Alla tre SM-medaljörerna från ASICS Stockholm Marathon finns med på startlistan till Tjejmilen.

Fler tjejer i eliten att hålla ögonen på

Lisa Ring, IK NocOut.se Startnr 11

Lisa sprang VM i maraton för Sverige i London i augusti och har sprungit 10000 meter så snabbt som 34.07 i år. Hon vann även svenska mästarskapen på 10 km landsväg i början av sommaren. Återhämtningen efter VM maran i London verkar ha gått bra då hon i början av Tjejmilsveckan vann ett 5 km lopp i Huddinge. Lisa var bästa svenska tjej i Tjejmilen ifjol. I år har hon valt att tacka nej till Finnkampen för att delta i Tjejmilen.

Charlotte Karlsson, Hässelby SK Startnr 1

Charlotte har respresenterat Sverige i VM för några år sedan och tog bronsetpå SM på ASICS Stockholm Marathon i år. Har sprungit bra i många gatlopp i sommar, men kommer direkt från en stafett i USA vilket kan sitta i.

Cecilia Norrbom, Spårvägens FK Startnr 13

34.50 är årsbästa för Cecilia på 10 km. Sprang EM för Sverige i fjol och har kapacitet att blanda sig i toppstriden.

Mikaela Larsson, Spårvägens FK Startnr 2

Lite överraskande svensk mästare vid årets ASICS Stockholm Marathon som utvecklats till elitlöpare på kort tid. Har gått från spinning och Bodypump-coach rakt in i svenska löpareliten.

Johanna Bäcklund, Runacademy IF Startnr 4

Gjorde comeback i år efter att ha fött barn och vann ASICS Premiärmilen i våras.

Anna Haag, Anna&Emil sportklubb Startnr 9

En av våra allra bästa längdskidåkare som har tagit både OS-guld och bragdguld. Anna har varit med i det svenska landslaget sedan 2007. Är också en mycket duktig löpare.

Mer om Tjejmilen 2017