Torneklint tror på OS 2020 för Ekvall

Mikael Ekvalls 2.12.07 på maraton räcker inte för deltagande i olympiska spelen tycker Sveriges Olympiska Kommittés sportchef Carina Skoog.

Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint tycker att Mikael Ekvall ska springa OS i Rio, men onsdagens besked från Sveriges Olympiska Kommitté är slutgiltigt. Sveriges bäste manliga maratonlöpare på 25 år kommer inte att få springa OS. I alla fall inte 2016...

Jag tror jättemycket på honom, han är definitivt en löpare för VM nästa år. Jag hoppas att han är med då, och på topp till Tokyo.
Karin Torneklint om Mikael Ekvall

Det innebär att det inte blir någon svensk representant på maratondistansen i olympiska spelen. Isabellah Andersson har haft skadebekymmer och lade ner OS-satsningen i våras. Mikael Ekvall däremot har tränat, tävlat och planerat för en OS-start.

Mikael Ekvall satte svenskt rekord på halvmaraton 2014 och i höstas följde han upp med att göra den bästa svenska maratontiden på 25 år när han noterade 2.12.07 i Frankfurt Marathon. En tid endast sju sekunder över nomineringsgränsen för maraton, en tid som friidrottens förbundskapten Karin Torneklint och 

SOK:s nomineringsnivå i maraton var satt till 2.12.00, en tid som Ekvall missade hårfint i oktober förra året, när han i Frankfurt sprang på 2.12,07.

– Men det räcker inte bara att klara den, man ska dessutom bedömas kunna konkurrera om en topp8-plats, förklarar Carina Skoog, sportchef på SOK om uttagningsprinciperna. 

Den aktuella nomineringsnivån har tagits fram efter att man studerat resultatlistorna från maratonloppen i OS 2012 (London) samt VM 2013 (Moskva) och 2015 (Peking).

Det faktum att Ekvall inte sprungit något maratonlopp alls under 2016 har också varit till hans nackdel. En fjortonde plats i söndagens EM i halvmaraton var inte tillräckligt för att övertyga Carina Skoog, men förbundskaptenen Karin Torneklint försökte.

– Jag nominerade honom för att jag tyckte att han har i OS att göra, säger hon till Aftonbladet. Men det är SOK som bestämmer. De tycker tydligen inte att han gjort vad som behövts göras av honom.

Efter OS i Rio står Tokyo som värd 2020, och Karin Torneklint hoppas mycket på Ekvall om fyra år:

– Jag tror jättemycket på honom, han är definitivt en löpare för VM nästa år. Jag hoppas att han är med då, och på topp till Tokyo.