Träna med Szalkai för höstens halvmara

En kunglig målgång väntar löparna i DN Stockholm Halvmarathon.

Hur tränar man för halvmaraton? Med drygt två mils löpning så bjuder distansen på en utmaning.
Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai har arbetat fram program på sju olika nivåer, alla med detaljerade kommentarer dag för dag och instruktionsvideor för 25 olika träningsmoment.

Programmen kan följas fullt ut, eller modifieras till din vardag och ge dig uppslag till hur en träningsvecka kan se ut. Du kan med fördel välja ut stommen i programmen och följa programmets ”röda tråd” med 2-4 löppass per vecka kombinerat med andra träningsmoment.

– Som programcoach för halvmaratonprogrammen har jag valt att i alla nivåprogrammen ta med moment av både distanslöpning och kvalitetsträning, förklarar Anders Szalkai. Träningsmixen utgår från filosofin att alla, oavsett nivå, kan träna löpningens olika moment och att variationen i träningen ger inspiration och en utvecklande träning.
– Halvmaran är lite tuffare än ett 10 km lopp men inte fullt så krävande som ett maratonlopp, menar Anders Szalkai. Sträckan kräver löpträning om upplevelsen ska bli positiv, och därmed kan halvmaran vara målet som ger dig riktigt bra träning på vägen mot loppet.

Anders Szalkai är Sveriges mesta löptränare. Han är utbildad vid idrottslärare vid GIH och sedan snart tio år har han utarbetat träningsprogram för löpning på Marathon.se. Det handlar om dag-för-dag-program med detaljerade kommentarer och instruktioner. Men alla kan inte träna efter samma program.
– Det finns för halvmaran träningsprogram på sju olika nivåer, förklarar Szalkai.
– Målet är att motivera löpare till en rolig, varierad och optimerad löpträning över 20 veckor.

Under våren har det funnits program för GöteborgsVarvet. Höstens stora halvmaraton heter DN Stockholm Halvmarathon. Loppet lördagen 15 september är målet för höstens halvmaratonprogram.
– Programmen är anpassade mot halvmaratonsträckan så även om du inte siktar just mot DN Stockholm Halvmaraton kan programmen hjälpa dig mot just din halvmara.
– Programmen kan följas fullt ut, eller modifieras till din vardag och ge dig uppslag till hur en träningsvecka kan se ut. Du kan med fördel välja ut stommen i programmen och följa programmets ”röda tråd” med 2-4 löppass per vecka kombinerat med andra träningsmoment.

Varje programnivå har en kostnadsfri grundvariant , men det finns även en variant som ingår i ”Förstklassig träningsservice” där man utöver grundprogrammet får värdefull information om olika träningsformer, veckans och dagens träningsupplägg via text och videoinstruktioner.
Programmen sträcker sig över 20 veckor, och programstart inför DN Stockholm Halvmarathon 2012 är måndag den 30 april.