Tre tar sista chansen att VM-kvala

Frida Lundén, Charlotte Karlsson och David Nilsson kommer att försöka kvala in till VM i maratonlöpning. Antingen i Hamburg eller Düsseldorf Marathon.

När det återstår knappt två veckor innan de svenska maratonlöparna till sommarens VM-tävlingar i London ska nomineras räknar Lorenzo Nesi, som är koordinator för långlöparna inom Svenska friidrottsförbundet, med fem maratonlöpare till London.

Den svenska kvalperioden började den 1 januari i fjol och varar fram till sista helgen i april i år. Det återstår alltså två helger, då flera stora maratonlopp avgörs i Europa. Huvuddelen av den svenska truppen till VM nomineras den 23 juli, men Lorenzo Nesi vill ta ut maratonlöparna tidigare:

En maratonlöpare behöver lång tid på sig för att förbereda sig för ett mästerskap. Dessutom skulle det inte fungera att i sista stund kasta in en maratonlöpare som presterat ett bra resultat för nära VM, förklarar Lorenzo, som tillsammans med förbundskaptenen Karin Torneklint ska ansvarar för uttagningen av maratonlöparna.
ASICS Stockholm Marathon första helgen i juni brukar normalt vara sista svenska kvalchansen inför sommarens mästerskap, men i år anser Lorenzo Nesi att den tävlingen ligger för nära VM som avgörs den 4–13 augusti.
De svenska kvalgränserna, som är tuffare än de internationella kvalgränserna, är 2.17.00 för herrar och 2.39.00 för damer. Varje nation får ställa upp med max tre manliga och tre kvinnliga löpare i VM.

Mikael Ekvall från Strömstad, som klarade kvalgränsen när han i höstas sprang Berlin Marathon på 2.13.16 har redan fått klartecken för VM.

– Jag bedömer att det är högst osannolikt att ytterligare fler än två manliga löpare ska gå under 2.17, därför var det lika bra att ge Mikael Ekvall klartecken så att han får gott om tid att förbereda sig, kommenterar Lorenzo Nesi.

På herrsidan är det David Nilsson från Högby den manlige löpare som ser ut att ha störst chans att i sista stund klara en VM-plats. Han gjorde 2.20.25 i Chicago Marathon i höstas och imponerade i mars med att springa en halvmara i Holland på 1.03.34.
Fjolårets svenske mästare Mustafa Mohamed från Hälle har deklarerat att han inte satsar på VM.

På damsidan har tre löpare gått under kvalgränsen:

  • Isabellah Andersson från Hässelby gjorde 2.30.02  i Tokyo i februari 2016.
  • Louise Wiker,  Hässelby, satte pers med 2.36.39  i  Amsterdam i oktober.
  • Lisa Ring från NocOut, som gått mycket starkt framåt de två senaste säsongerna, sprang på nytt personbästa  2.37.26 i Barcelona i mars.

Mångfaldiga svenska mästarinnan, och svenska rekordhållerskan, Isabellah Andersson blev mamma för andra gången i början av april. Hon är intresserad av att satsa på VM, men behöver två månader på sig för att känna om hon kommit igång med träningen ordentligt innan hon kan lämna klartecken.

På damsidan är det ytterligare två av landets bästa långlöpare som aviserat att de satsar på VM och som planerar att springa ett maratonlopp under de närmaste helgerna; Charlotte Karlsson från Hässelby och Frida Lundén från Studenterna.

Här kan det alltså bli fler än tre som klarar 2.39. I så fall får Lorenzo Nesi avgöra vilka namn han ska föreslå för Karin Torneklint.
– Jag räknar med fem maratonlöpare till VM, två manliga och tre kvinnliga, säger Lorenzo Nesi.

Skulle fem svenskar springa maraton i London i början av augusti blir det den största svenska representationen i ett VM sedan tidernas första friidrotts-VM avgjordes i Helsingfors 1983.
Den gången hade Sverige full representation med tre manliga och tre kvinnliga maratonlöpare; Tuulikki Räisänen, Evy Palm och Midde Hamrin samt Kjell-Erik Ståhl, Tommy Persson och Jan-Iwar Westlund.
Ståhl kom på en mycket meriterande fjärde plats vilken är den hittills bästa svenska placeringen i en VM-mara.
I senaste VM, i Beijing 2015, deltog Charlotte Karlsson, Louise Wiker, Annelie Johansson och David Nilsson.