Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Trista OS-maror om SOK fått bestämma

Flerfaldiga svenska mästarinnan Isabellah Andersson gjorde 2.30.02 i Tokyo Marathon i februari. Det är över den svenska kvalgränsen till OS, men under de kvalgränser som gäller för finska, norska och danska löpare.

Om Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) fick bestämma skulle det bli rekordsmå startfält i damernas och herrarnas maratonlopp vid OS i Rio de Janerio i sommar.

Grundregeln är att varje nation får ställa upp med max tre deltagare per gren i friidrotten i OS. Om alla länder följde SOK:s kvalgränser 2.12 för herrarna och 2.28 för damerna, så skulle detta, baserat på årets världsbästalista, innebära 24 kvalificerade löpare på herrsidan och 16 på damsidan. Det skulle med andra ord bli synnerligen trista tävlingar.

På herrsidan har Kenya, Etiopien, Marocko och Japan möjlighet att ställa upp med fulla lag, alltså tre löpare. Spanien, Eritrea och Sydafrika har två kvalificerade löpare per nation.
Därutöver är en löpare från var och en av följande länder kvalificerade: Schweiz, Storbritannien, Tanzania, USA, Polen och Kina

Även på damsidan har Kenya, Etiopien och Japan minst tre kvalificerade löpare. Bahrain har två kvalificerade löpare.
Därutöver är en löpare från vart och ett av följande länder under den svenska OS-gränsen: Peru, Vitryssland Tyskland, Schweiz och Kina.

Totalt alltså endast sju löpare från Europa och inte någon från Norden.

Det är dock osäkert hur många av ovanstående löpare som uppfyllt SOK:s diffusa krav på placering, d v s fått en bra placering i ett lopp med hård konkurrens. SOK:s krav på placering gäller för övrigt bara i maraton, inte i någon annan av friidrottens grenar.

Eftersom t.ex. Zürich Marathon, som avgjordes i helgen, på förhand dömts ut av SOK som ett möjligt kvallopp eftersom konkurrensen förväntades vara för dålig finns det nu i praktiken inget maratonlopp i världen längre fram på säsongen som uppfyller SOK:s kvalitetskrav. Enligt SOK:s kriterier är därmed kvalperioden avslutad. 

Utöver de löpare som gjort SOK-gränsen i år tillkommer givetvis några som klarat gränsen i fjol.

Givetvis kommer det inte att bli så små startfält som SOK Önskar i OS. De flesta andra länder har mer generösa kvalgränser i maraton än Sverige.

Finland har t.ex 2.19 för herrar och 2.45 för damer. Norge har 2.12 respektive 2.31. Danmark har 2.19 respektive 2.45.

Västeuropas ledande friidrottsnation Storbritannien har 2.14 som OS-gräns för herrar och 2.31 för damer, med den reservationen att max tre manliga och tre kvinnliga löpare får starta.
London Marathon, som avgjordes i helgen på en snabb bana i perfekt väder, var ett viktigt brittiskt testlopp. En manlig löpare från Storbritannien klarade den svenska OS-gränsen och ytterligare två den brittiska kvalgränsen. Ingen kvinnlig brittisk löpare var under 2.31.

Mikael Ekvall från Strömstad gjorde i höstas 2.12.07 i Frankfurt Marathon. Det hade räckt till en OS-plats i Finland, Danmark och Storbritannien, men räcker inte riktigt i Sverige.

– Vi har haft diskussioner med SOK. Generellt tycker vi att kvalgränserna i friidrott är för hårda, säger Svenska Friidrottsförbundets idrottschef Stefan Olsson.
– Vi tycker att det skulle räcka med att följa Internationella Friidrottsförbundets (IAAF) kvalgränser.
IAAF har 2.19 som kvalgräns i maraton för herrar och 2.45 för damer.
– 2.19 och 2.45 är kanske lite för snällt, tycker Stefan Olsson.  Maratongränsen bör ligga i nivå med kvalgränserna i övriga friidrottsgrenar.