Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Tunnelloppet öppnar för anmälan

Med ett år kvar till loppet öppnar Tunnelloppet för anmälan. Det handlar om ett engångsevenemang, 12 kilometer i nya Södra Länkens tunnlar.
Den 17 oktober 2004 blir första och sista chansen att gå och springa Stockholms nya trafikled.

Det är Hammarby IF som tagit initiativ till det 12 kilometer långa loppet. Med Vägverkets välsignelse ornar man ett lopp som man hoppas ska samla mer än 10000 deltagare. Start och mål i Globen!
- Intresset är stort, vi har redan fått in 3000 intresseanmälningar, berättar Hammarbys Jan Magnusson.
Fram till 31 december kostar det 300 kronor att anmäla sig till Tunnelloppet. Därefter är anmälningsavgiften 400 kr.
Anmälningsproceduren är lite annorlunda. Hammarby samarbetar med Globen och Ticnet och man använder helt enkelt Globens biljettsystem för anmälan. Det kommer att bli chiptidtagning, nummerlappar och start i grupper. Ett riktigt lopp med andra ord även om tiden och placeringen knappast är det som lockar det stora flertalet.
Vägverket räknar med att Södra Länken kan svälja 60000 fordon per dygn. Den 24 oktober 2004 invigs den för trafik, och Tunnelloppet blir ett unikt tillfälle att få gå eller springa den 6 kilometer långa leden. Med 4,5 km i tunnlar är Södra Länken Sveriges största vägtunnelprojekt och Stockholms största vägprojekt sedan bygget av Essingeleden. Södra Länken ska binda ihop Essingeleden, Huddingevägen, Nynäsvägen och Värmdöleden, förbättra tvärförbindelserna i söderort och minska genomfartstrafiken i Stockholm innerstad.
Snart varje stort vägprojekt i Sverige invigs med ett långlopp. Broloppet över Öresundsbron blev en succé 2000 med över 80000 deltagare. Initiativet följdes av en halvmara över nya Sunningebron i Uddevalla och med ett lopp på nya motorvägen mellan Örebro och Arboga. Nu är det allså dags för ett lopp i de nya trafiktunnlarna i Stockholm

Mer info och anmälan på Tunnelloppets hemsida.