Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Tureberg och Rånäs snabbast på Dagbladet

Favoriterna höll för trycket när den 91:a upplagan av Dagbladsstafetten avgjordes i ett soldränkt Stockholm på lördagen. Turebergs killar och Rånäs tjejer vann klara segrar.

Dagbladsstafetten är Sveriges mest klassisska stafett, men vackert väder är inte tillräckligt för att locka lagen längre. Arrangerande Fredrikshof försökte häromåret rädda Dagbladet från nedläggning genom att flytta stafetten från Skansen till trakterna kring Stockholms Stadion. Men ännu är det svårt att locka klubbar utanför Stockholmsregionen. I år var Göta från Karlstad enda utsocknes representant bland männen. Men det var ett kraftigt reservbetonat herrlag som aldrig hade något med tätstriden att göra.

I herrklassen ledde Hässelby under de första sträckorna. Sedan förde Mattias Norling upp Tureberg i ledningen på den 1130 meter långa tredje sträckan, en ledning som laget sedan aldrig släppte.
Efter starka lopp av bland andra Thomas Byrberg (sträcka 4, 740 meter), John Lasalle (sträcka 10, 1495 meter) och Fredrik Kjellberg (sträcka 12, 720 metrer) kunde Tureberg vinna med 14 sekunders marginal till Hässelby. Tureberg noterade 20.47 på den 8375 meter långa banan som har tolv sträckor.
- Tråkigt att Malmö inte ställde upp, för när vi nu kom med vårt bästa lag hade vi kunnat ge MAI en match, förklarade Turebergs sportchef Thomas Waldetoft.
Malmö segrade i fjol i betydligt sämre väder på tiden 21.00.2.
16-årige Tor Pöllinen som tidigare varit med om att vinna 17-årsklassen spurtbesegrade på slutsträckan inne på stockholms stadion Per Synnerman från Hammarby och säkrade därmed andraplatsen för Hässelby.

Rånäs, som blev bästa svenska klubb i Holmenkollstafetten förra helgen, motsvarade favoritskapet i damklassen. Även här var Hässelby starkast i början sedan 24-åriga Johanna Hallberg, överraskande vunnit den 1020 meter långa startsträckan före ett par landslagsmeriterade löpare. Johanna varit tidigare varit duktig fotbollsspelare, men har slutat med den sporten på grund av skada och satsar nu istället på löpning. På sträcka fyra (740 meter) gjorde Isabell Ahlström ett starkt lopp och förde upp Rånäs i ledningen och trots att några av klubbens bästa löpare samtidigt tävlade i GöteborgsVarvet kunde Rånäs vinna damklassen. Klbbe noterade 16.05.2 på den 5480 meter långa banan som har åtta sträckor. Avståndet till Täby på andra plats blev 7,7 sekunder.

I veteranklassen kunde man skönja många gamla erkända friidrottare som för länge sedan lagt spikskorna på hyllan, men som en gång om året gör comeback, däribland flerfaldige svenske mästaren på 800 meter, Martin Enholm, som enkelt vann startsträckan inne på Stadion.

Toppresultat Dagbladsstafetten:

Män, seniorer, 8 375 meter
1. Turebergs FK 20.44,7
2. Hässelby SK 20.58,6
3. Hammarby Friidrott 21.00,4

Kvinnor seniorer, 5480m

1. Rånäs 4H 16.05,2
2. Täby IS 16.12,9
3. Spårvägens FK 16.16,0

Alla resultat på: http://www.fredrikshof.org/dagbladet/2003/