Ultratrail: Emelie bröt, Fritjof 18:e i VM

Fritjof Fagerlund gjorde ett starkt lopp och blev 18:e man totalt i VM i ultratrail.

Knäet höll inte för 85 kilometers tuff traillöpning. Det insåg Emelie Forsberg efter några mils löpning i VM i ultratrail. Efter 32 kilometer valde Emelie att bryta loppet. Ende svenske deltagaren Fritjof Fagerlund gjorde i herrklassen ett starkt lopp och blev 18:e man i mål.

För några månader sedan såg det ut som att lördagen 28 oktober skulle bli en stor dag för svensk traillöpning. Till det första officiella världsmästerskapet kunde landslagsledaren nominera ett gäng stjärnor: Emelie Forsberg, Ida Nilsson och Mimmi Kotka i damklassen, Jonas Buud och Fritjof Fagerlund i herrklassen. Alla med chans till topplaceringar.

Men på vägen till den stora dagen i Portugal kom först återbud från Jonas Buud, sedan lämnade även Ida Nilsson och Mimmi Kotka återbud på grund av skador och sjukdom. Kvar var alltså Emelie Forsberg som ännu inte har återhämtat sig efter den knäskada hon ådrog sig i vintras och Fritjof Fagerlund.

Klockan fem på lördagsmorgonen gick startskottet för det 85 kilometer långa loppet på stigarna i nationalparken Peneda-Gerês i norra Portugal. Med totalt 4680 höjdmeter en tuff utmaning även för de mest vältränade.
Emelie som inte förlorat ett ultratrail på fyra år öppnade starkt och delade ledningen med Caroline Chaverot efter en timmes löpning, men sedan fick Emelie allt svårare att följa och passerade 30 kilometer som trea och valde strax efteråt att bryta.
– Formen är bra men jag men jag känner av knät och jag vågar inte riskera något. Det känns inte som det skulle hålla i 55 km till, sade en besviken Forsberg till friidrott.se när hon steg av banan vid första servicekontrollen Geres i gryningen.
– Det är klart jag är besviken men det är svårt att veta hur mycket man ska våga pressa kroppen i ett sånt här läge. Jag hade så gärna varit med hela vägen där framme och fajtats, det här var ju en helt underbar bana.

Fransyskan Caroline Chaverot som vunnit allt hon ställt upp i år kontrollerade loppet men segermarginalen blev endast fem minuter till spanjorskan Azara Garcia.
Spanjoren Luis Alberto Hernando tog sin första VM-titel i ultratrail efter att ha blivit tvåa 2015. Han vann förra året Skyrunning World Championships och var tvåa i UTMB. 
Svenske deltagare Fritjof Fagerlund som tidigare mest tävlat på i ultralöpning på väg gjorde ett stark debut i ultratrail och var 18:e man i mål.
– Det var hårda tag idag och ohyggligt varm på vissa ställen på banan. Jag har slitit idag och druckit så mycket kroppen orkar ta emot. Det gäller att vara taktiskt på ett sånt här lopp, speciellt med de första tre milen i mörker med pannlampa och sedan de här tuffa stigningarna i bergen. Men jag är väldigt nöjd att jag höll ihop det, sade Fritjof Fagerlund efter målgång till friidrott.se.

Resultat VM i Ultratrail:
Damer:
1) Caroline Chaverot, Frankrike, 9.40
2) Azara Garcia, Spanien, 9.45
3) Ragna Debats, Holland, 9.48

Herrar
1. Luis Alberto Hernando, Spanien 8.21
2. Nicolas Martin, Frankrike, 8.31
3. Sylvain Court, Frankrike, 8.31
----
18) Fritjof Fagerlund, Rånäs

Start med pannlamporna på tidigt på lördagsmorgonen.
Emelie Forsberg och landslagsledaren Peter Fredricsson strax innan start.
Vid 30 kilometer passerade Emelie Forsberg som tredje löpare, men hade fått känning av den korsbandsskada som hon hon ådrog sig i vintras.
Fransyskan Caroline Chaverot på väg mot en ohotad seger.
Caroline Chaverot har vunnit allt hon ställt upp i den här säsongen på ultradistans. På lördagen även VM.
Spansk seger i herrklassen genom Luis Alberto Hernando.