Kiropraktorn och idrottsmassören Daniel Gyuricsko

Daniel Gyuricsko är kiropraktor och idrottsmassör. Daniel som själv varit aktiv sprinterlöpare, med ett personbästa över 100m på 10.83, hjälper flera löpare i Stockholm med behandling.

Jag tar massagebehandling minst en gång i veckan, kan du kort redogöra för hur idrottsmassagen kan hjälpa löparen?
- Idrottare drar många gånger på sig spänningar och träningsvärk via överträning, vilket sätter ned musklernas prestation och förmåga till
snabb återhämtning. Tanken med idrottsmassagen är att motverka dessa faktorer.
- Idrottsmassage har både mekaniska och reflektoriska effekter på kroppen. Mekaniska genom att öka värmen i vävnaden genom friktion, påverka blodcirkulationen, tänja lokalt på mjukdelarna samt öka elasticiteten i vävnaderna. Reflektoriskt påverkas nervsystemet genom smärtlindring, stimulering av frisättningen av olika typer av hormoner även immunförsvaret stimuleras.
- I förebyggande syfte vill man åstadkomma en snabbare återhämtning mellan träningspassen så att den aktive inte känner sig lika sliten och tung till nästa pass, vilket annars skulle kunna bidra till att idrottaren lättare drar på sig onödiga skador.
- Vävnadsförändringar eller förkortningar i bindväven p.g.a. muskelbristningar kan utlösa smärta och funktionsnedsättning vilket kan rehabiliteras med hjälp av idrottsmassage, triggerpunkts behandling och töjning.

Vad anser du om stretching, behöver löpare stretcha och vad ska man tänka på?
- Stretchingens effekter är svåra att bevisa. Det finns ingen anledning att överdriva detta. Muskler har en tendens att dra ihop sig vid träning och tävling därför rekommenderas stretching i samband med idrottsaktivitet.
- Beroende på vilken idrottsaktivitet som ska utövas ska givetvis stretching utföras för att förbereda muskeln samt få ut bästa möjliga effekt. Vad man måste skilja på är mellan stretching, PNF-töjning (proprioceptiv eurofacilitering) och tänjning. Enligt studier och min egen erfarenhet så är PNF-töjningen det effektivaste sättet att få musklen att förlänga sig. PNF-töjning har även en mer fysiologisk effekt på muskeln. Genom att töja till ett stretchläge och där trycka med motsatt riktning i 5-10 sekunder, slappna av, nytt stretchläge, tryck emot, upprepa 3 gånger.
- Vad man bör tänka på och känna till är att alla leder och muskler har ett
normalt rörelseomfång och uppnår man detta är allt ok. Dessutom är det viktigt att också jämföra rörelseomfånget mellan båda benens muskler.
- Obalanser mellan muskler kan ställa till med mer skada än symetriskt förkortade muskler.

Ofta har jag låsningar i ryggen som du brukar korregera med hjälp av
kiropraktiska justeringar, är det något som du brukar se hos flera löpare?

- Ja. Låsningar uppstår ofta till följd av överträning och mindre trauman. Låsningar bidrar till att skapa sämre rörelseomfång och obalanser i muskulaturen (hypertona/hypotona muskler), vilket medför sämre rörelsekvalité och därmed nedsätter prestationer. Får låsningarna sitta kvar en längre tid kompenserar kroppen med att en annan led eller muskel överbelastas med skada eller smärta som följd.

Ibland använder du nålbehandling, vad är det bra för?
- Den nålbehandling jag tillämpar är ursprungen från den kinesiska akupunkturen. Inom den västerländska medicinen används i första hand
nålbehandling för smärtlindring. Akupunktur har flera positiva effekter
men förklaringsmekanismerna är idag inte helt klarlagda. Akupunktur aktiverar nervtrådar från muskulaturen som via ryggmärgen kopplas om till högre centra som i sin tur ger upphov till smärtlindrande effekter. Med min nålbehandling vill jag i första hand uppnå smärtlindring och muskelavslappning. Nålbehandling för s.k. triggerpunkter i muskulaturen är också effektivt.

Har du några flera tips för att hålla sig skadefri och påskynda återhämtningen efter tuffa pass?
- Mitt tips är att regelbundet gå till en bra terapeut som har specialkompetens inom idrottsskador. Med hjälp av ovanstående behandling kan man hjälpa den aktive med både förebyggande åtgärder och behandling av träningsvärk. Har terapeuten dessutom goda kunskaper inom kost och näring är det ett plus. Adekvat uppvärmning och nedvärmning skall alltid ingå i samband med träning och tävling. Se alltid till att du är väl förberedd (grundtränad) i förhållande till den prestation du ska utöva.
- Man bör även tänka på att muskelstyrkan samt senornars och ledbandens
elasticitet minskar med åren. Ju äldre man blir desto längre tid behöver kroppen för återhämtning efter hårda pass.
- För lite sömn och dåligt med näringsrik mat bidrar till att kroppen blir mer mottaglig för skador och sjukdomar.
- Träna eller tävla aldrig när du känner dig sjuk eller skadad.
- Försök inte att efter skador komma ifatt förlorad träning. Det leder bara till nya skador.
- Till sist: -Lyssna på din kropp.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar