Kjell-Erik Ståhl

Kjell-Erik Ståhl blir 56 år i år. Sveriges snabbaste maratonlöpare någonsin är fortfarande sugen på Stockholm Marathon. 2.30 är inget orimligt mål för Ståhl-mannen.

Du har i vår varit på En veckas träningsläger på Mallorca, vad tycker du om lägret och hur har det sett ut med träningsläger genom åren?
- Det var nog en tjugo år sedan jag var på läger senast, jag har överhuvud taget inte varit på så många träningsläger under karriären, utan istället tävlat ofta.
- Jag är jättenöjd med veckan som helhet, en bra komposition av olika träningsmoment. Det blev precis 14 mil för egen del och det var nog runt tio år sedan jag hade så mycket mängd på en vecka. Benen känns bra, och sista morgonpasset gick 4 minuter fortare än första morgonpasset på lägret. Jag har inte tränat egentliga morgonpass sedan mitten/slutet av 80-talet, och det behövdes en veckas tillvänjning.

Vad är målsättningen nu?
- Jag har blivit inspirerad och sugen på att sikta fram mot Stockholm Marathon. Om jag kan hålla i runt 9-10 mil/vecka kan det bli under 2.30 igen, det känns lockande. Men sen vet jag att jobbet (Utvecklingschef på Sweden Networks) tar 55-60 timmar i veckan, men det ska nog gå ändå.
- Annars har träningen inte varit så stor de senaste åren, 2001 fick jag ihop 250 mil. I gengäld är kroppen fräsch, alla skavanker har fått läka ut.

Vilket är ditt nyckelpass inför maran?
- Mitt Brösarpspass; som är 30 km i mycket kuperade terräng. Jag brukade köra det fem gånger med 10 dars mellanrum inför Stockholm Marathon. Jag kör passet riktigt hårt, det vill säga jag är så trött efteråt att jag bara vill stanna i duschen.... Rundan går på mestadels mjukt underlag, grusvägar och mjuka stigar i lövskogsterräng.. Detta är det enda långpass jag har vätska på, halvvägs sätter jag ut dricka.
- Efter 27 km kommer "handgranatsbacken" som är en sandbacke, och om jag orkar hela backen utan ett gångsteg, ja då är jag i form. Utifrån tiden på rundan kan jag på minuten när säga vad jag kommer att ha på maran.

Hur såg det ut mängdmässigt när du tränade som mest?
- Mängdrekordet är faktiskt från ett träningsläger redan 1974 med Gärderud med flera, då fick vi ihop 26,7 hårda mil. Men normalt brukade jag stadigt ligga på 17-18 mil i veckan och med toppar på runt 22 mil. Årssnittet brukade dock hålla sig runt 14 mil/vecka, eftersom alla maror/resor drog ner mängden.(De åren brukade jag ha 30 vilo/resdagar.)
- Jag har som princip att inte springa över 10 km i ett pass, de sista 5 dagarna innan viktiga maratonlopp, vilket också drar ner snittet. Jag tycker det är viktigt att känslan av att studsa fram ska finnas där när det är dags för start.

Vilka lopp värderar du högst i din löparkarriär?
- Givetvis VM-loppet i Helsingfors, där jag under inte helt optimala förutsättningar sprang på 2.10.38 (4:a). Annars värderar jag också segrarna i Stockholm Marathon högt (1982 och 1986), eftersom det loppet är speciellt, med "hemmaplan" och med allt det för med sig. 1986 års lopp, vann jag genom att riktigt springa sönder hela fältet, siste man släppte utför Västerbron. Det var kul att kunna vinna på det sättet.
- Sen finns det även andra segrar man minns speciellt, tex. segern i första maratonloppet i Peking (1981), det var stort att komma in som segrare på Himelska fridens torg.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar