Världens mest populära maratonlopp

På söndag – den 24 februari – avgörs Tokyo Marathon. 304 000 anmäde sig, 35 000 fick plats i världens mest populära maratonlopp.

Japan har en lång maratontradition med otaliga medaljer på de globala mästerskapen, och en oerhörd bredd på sin bland elitlöparna. Fram till för bara några år sedan var det förbehållet endast eliten att springa maraton i Japan. Det fanns många lopp med lång tradition, men loppen var enbart till för eliten.
2007 skedde dock en stor förändring då Tokyo Marathon öppnades för den vanlige motionären.

Maxtiden sattes till 7 timmar. Det innebar att många fick chansen att själva springa 42 195 meter, och inte bara titta på när eliten tävlade i maratonlöpning.
Att intresset fanns visade sig direkt då 77.500 anmälde sig till de 25.000 startplatser som fanns i premiärloppet den 18 februari 2007.

En av anledningarna till att maraton är så populärt i Japan kan vara att långlöpningens karaktär stämmer väl in på den japanska andan. Uthållighet och viljan att aldrig ge upp är oerhört viktiga egenskaper för en elitmaratonlöpare och stämmer väl in på de japanska värderingarna.
Att sporten stämmer så väl in på den japanska mentaliteten är säkert en stor anledning till den toppbredd som landet har på sin elit.
Att vara långlöpare och framförallt en maratonlöpare har alltid haft en hög status bland folket.

Den höga statusen att springa har också återspeglat sig i en annan anledning till landets maratonframgångar, nämligen att många stora företag engagerar sig i löpningen. Företagen stöttar rena elit-team där flertalet löpare kan satsa helhjärtat på sporten.
Teamen inriktar sig ofta mot olika maratonstafetter, så kallade Ekiden, som har mycket hög status och drar till sig stort intresse från företagen och folket allmänt i landet.

LOTTDRAGNING OM 35 500 PLATSER
Med Tokyo Marathon har nu flera människor insett att de själva faktiskt kan vara en maratonlöpare. Till årets Tokyo Marathon, som avgörs på söndag – 24 februari, var det över 304 000 löpare anmälda. 35 500 av dem har efter lottdragning fått en plats i loppet.
Tokyo Marathon är därmed världens mest populära maratonlopp med mer än tre gånger så många anmälda som New York Marathon.

I år tar Tokyo Marathon också steget in bland de stora maratonloppen när loppet nu för första gången räknas in i löparserien World Marathon Majors. Detta är en löparserie där de mest prestigefulla maratonloppen slagit sig samman. I serien ingår nu förutom Tokyo även Boston, London, Berlin, Chicago och New York Marathon.
Elitlöparna kämpar om poäng i varje lopp, och totalt erbjuder man en prispott på 1 miljon dollar.
Tokyo Marathon kom med i serien både på grundval av att man verkligen har ett starkt elitfält, men också genom att man numera är ett storlopp även för löpare utan några elitambitioner.

IMPONERANDE TOPPBREDD
Elitbredden i Tokyo är oerhörd, och ser man till fjolårets resultat var det över 40 manliga löpare som gick under 2.20 och över 800 löpare som kröp under 3-timmarsgränsen.
Det ser inte ut att vara sämre i år, då startlistan på herrsidan innehåller 4 löpare som gjort tider på 2.04, över 20 löpare som gjort under 2.10 och över 60 löpare som gjort under 2.20 på maraton sträckan.

Damsidan har just i Tokyo inte riktigt samma bredd, då loppet innan det blev ett stort masslopp riktade sig främst på ett manligt elitfält. Kvinnorna har egna elitlopp, som t.ex. Osaka Marathon som avgjordes i januari.
Ett 15 tal kvinnliga löpare finns med på personbästa under 2.30 finns med i årets Tokyo Marathon. Snabbast är tyska Irina Mikitenko som gjort 2.19.19

Ur svensk synvinkel har loppet ett elitinslag genom svenske maratonmästaren från ifjol, Spårvägens Fredrik Uhrbom, och sedan även några manliga löpare som gjort tider under 2.30. Men det handlar alltså inte längre om bara elit i Tokyo Marathon och man hittar flera andra svenskar som passar på att göra en resa till Japans största stad med maratonloppet som en del i resan.

ANDERS SZALKAI
(som själv springer Tokyo Marathon på söndag)

Här är banan där Tokyo Marathon avgörs.