Vintermarathon flyttar norrut

Tio mil norr om Östersund i Strömsund ordnas årets upplaga av Vintermarathon.

Vintermarathon som ordnats i Stockholm de senaste åren flyttar till Strömsund i norra Jämtland 2017. Vintermarans populära millopp blir dock kvar i Stockholm första helgen i november under nya namnet Höstrusket.

Det är Vattudalens LK som med relativt kort varsel har gått in som arrangör för maratonloppet som är landets äldsta. Loppet  genomfördes för första gången 1963 och har sedan årligen arrangerats i slutet av oktober eller i början av november.
Vintermarathon började som den anrika maratonklubbbens Fredrikshofs klubbmästerskap och arrangerades under hela 1960-talet. I slutet på 1960-talet "lånade" Fredrikshof ut Vintermarathon till Svenska Marathonsällskapet som sedan dess varit dess "beskyddare" och vän.  Arrangemanget cirkulerar sedan 1969 mellan  de klubbar som vinner loppets lagtävling (fyramannalag).

2015 segrade stockholmsklubben Team Club Running i lagtävlingen och skulle därmed svarat för arrangemanget 2017, men klubben tackade förra året nej till att ta hand om arrangemanget. Länge har det varit ovisst om det ens skulle bli något lopp i år.
– Vi är glada att vi ens fick frågan, det ska bli kul att arrangera Vintermarathon i riktig vintermiljö, säger Jörgen Eriksson i Vattudalens Löparklubb.
Räkna med minusgrader och snö när startskottet avlossas kl 10 lördagen 16 december.
– Det är inte ljust så många timmar så det kan vara läge att ha pannlampa om man kommer att vara ute länge, säger Jörgen Eriksson.
Banan blir samma varvbana som brukar användas i Vattudalsmaran. En runda på 7 kilometer med två vätskekontroller.
I mitten av december lär det vara vinterväglag.
– Packad snö är bra att springa på men kanske ska man ta med sig ett par Icebugs som alternativ tlll vanliga löparskor, säger Jörgen Eriksson.

Millloppet på norra Djurgården blir kvar när Vintermarathon flyttas. Nytt namn är Höstrusket, som tidigare ordans loppet första helgen i november.

Milloppet blir Höstrusket

Kvar efter Vintermarathon i Stockholm blir Höstrusket som är det nya namnet på det kontrollmätta 10 km-loppet på Norra Djurgården. Nya arrangören Marathongruppen håller kvar vid första helgen i november och tävlingsdag blir 2017 lördag 4 november.


Innan Stockholm Marathons premiär 1979 var Vintermarathon Sveriges viktigaste maratonlopp och hade i mitten av 1980-talet som mest 746 löpare. Efter en svacka har intresset ökat igen de senaste åren då Fredrikshofs FI ordnat loppet i Stockholm. 2014 hade loppet 434 deltagare. I det senaste, eller ska vi skriva sista, loppet i november 2016 deltog 278 löpare enligt Marathonsällskapets egen statistik.