Ekvall 32:a när Kirui tog VM-guldet

Mikael Ekvall och David Nilsson hängde ihop första delen av loppet.

I en mil skuggade de täten, men sedan blev det en ordentlig farthöjning. I ett ganska ryckigt VM-lopp blev Mikael Ekvall, Strömstads LK till slut 32:a och David Nilsson, Högby IF, 52:a på tiderna 2.18.12 respektive 2.22.53. Kenyanen Geoffrey Kirui vav först i mål på Tower Bridge i London med segertiden 2.08.27

– Jag är nöjd med att jag verkligen gjort allt vad jag kunnat idag,  placeringen är ungefär den som jag kunde hoppas på med den form som jag är i, säger Mikael Ekvall någon timme efter att han sprungit i mål på Tower Bridge vid söndagens maratonlopp i VM i friidrott i London.

I stort sett hela det 98 man stora startfältet höll ihop med det första varvet av de fyra efter starten på Tower Bridge. Inte konstigt eftersom tempot var lugnt. Fem kilometer passerades på 15.57 och tio kilometer på 31.35. Både Mikael Ekvall och David Nilsson hängde med i svansen på den långa klungan och passerade tio 32.00 respektive 32.01.

– Det var lite snabbare första mil än vad jag tänkt, säger David Nilsson, men jag kände mig väldigt bra och efter vätskan vid 16 kilometer var jag lite sugen på att jaga ifatt klungan som låg en bit framför oss.

Friskt vågat. David fick en lucka på nästan hundra meter till klungan han lämnat där Mikael Ekvall var imponerad:

– Fan, jag tänkte att det kanske var hans dag.

Men just i det här skedet skruvade många upp farten, och istället för att komma ifatt klungan riskerade David att hamna i ett hopplöst ingenmansland och till slut gav han upp försöket och gled ner i klungan igen.

18-19 grader och växlande molnighet var bra förutsättningar för maratonlöpning, men den delvis knixiga banan gjorde att det ändå blev en tuff andra halva.

– Både Micke och jag tog slut muskulärt på ett sätt som vi inte brukar göra, men jag räknade till 15 ganska tvära svängar varje varv. Det blir 60 gånger totalt på fyra varv som man har fått bromsa och sedan sätta fart igen. Det var nog en anledning till att jag tog slut, men jag var slut även energimässigt och tappade mycket de sista kilometerna, säger David Nilsson.

Energin höll bättre för Mikael Ekvall som drack den nya sportdrycken Maurten loppet igenom. 2.18.12 är också en tid han känner sig nöjd med trots att hans två tidigare lopp varit på 2.12 respektive 2.13.

– I mästerskap blir det något helt annat och jag är nöjd med placeringen och att bli nionde europée och vi får väl se om tiden räcker för att kvalificering till nästa års EM men samtidigt vill jag bara spring om jag verkligen kan vara med och slåss om de verkliga topplaceringarna.

Ettan Geoffrey Kirui och Tamirat Tola sida vid sida in på det sista varvet.

Kirui ny världsmästare

Svenskarna hade aldrig med tätstriden även om de hade häng efter den första milen.
Ut på andra varvet skruvades dock tempot upp, först av britten Callum Hawkins innan favoriterna Tamirat Tola, Etiopien och kenyanerna Geoffrey Kirui, Gideon Kipketer samt Daniel Wanjiru tog kommandot i loppet.
Med milen mellan 20 och 30 kilometer på 29.15 spräcktes den stora tätklungan lupp. Kvar i täten blev till slut endast Geoffrey Kirui och Tamirat Tola.
När Tola gjorde ett ryck vid 32 kilometer fick han snabbt en lucka på 20-30 meter. Men Tola missade att få vätska vid två stationer, och etiopiern fick uppenbara problem att hålla fart. Snart var kenyanen Kirui ifatt och vid 35 kilometer var han förbi.
I mål på Tower Bridge var Kiruis segermarginal dryga minuten med tiden 2.08.27. Trötta Tola klarade precis tredjeplatsen medan Tanzania för första gången på många år tog en mästerskapsmedalj genom Alphonce Simbu. Britten Callum Hawkins blev bäste europée, fyra totalt på nya personbästat  2.10.17.

Alla resultat från VM

Mikael Ekvall får vätska efter elva kilometer i VM.

Mer om VM i maraton 2017