Louise Wiker kan redan VM-banan

– Jag älskar London, så mycket att se på, gillar miljön och de artiga människorna. Det är med glädje och förväntan som jag ser fram emot loppet.
Att springa i London är nästan att komma hem för Hässelby SK:s Louise Wiker. Att det på söndag handlar om VM är något som spetsar till den här Englands-resan.

– Jag har fått tid att förbereda mig och känner mig trygg i min kapacitet. Det är sådan himla stor skillnad mot hur det var vid VM i Beijing, men det som var bra att vara med där var att jag nu vet hur det är att springa i ett stort mästerskap.

Till Beijing 2015 fick Louise bara någon månads förberedelse när hon med kort varsel fick hoppa in istället för den då skadedrabbade Isabellah Andersson. Trots den knappa tiden och tuffa förhållandena lyckades hon kämpa sig genom loppet och blev 48:a.
Ingen märkvärdig placering, men Louise som då tränat och tävlat i långlöpning i 15 år kände att det fanns mer att ge på maratondistansen efter att ha fått Anders Szalkai som tränare.
– Det är som att jag kommit in i en andra våg och jag har med Anders som tränare fått en sådan trygghet. Han tar sig tid och är analytisk, jag kan lita på upplägget och skulle aldrig drömma om att tjuvträna.

Louise har visat att hon fart under sin gedigna karriär. 2011 vann hon SM på 10000 meter och personbästa på 5000 meter är 16.25 och 34.21 på 10000 meter.

Under Szalkais överinseende har träningen fokuserats på att behålla farten men att klara uthålligheten för maraton. Upplägget har uppenbarligen lyckats.
2015 fick hon till ett bra lopp med 2.40.43.  Men det var i Amsterdam i oktober 2016 som hon smällde till på allvar. Med tiden 2.36.39 är Louise den nionde snabbaste svenskan någonsin på maraton. Ännu viktigare var att hon klarade kvalgränsen till VM även om det dröjde till i slutet av april 2017 innan hon fick klartecken av förbundskapten Karin Torneklint.
Louise tog ganska omgående ledigt från arbetet som jurist på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm och drog iväg till USA på höghöjdsläger i Flaggstaff i Arizona. Väl hemma igen fick hon besvär med en sena i en fot. Därför har det kanske inte blivit så många löpmil som först var planen.
– Men jag kan lova att det inte fattas träningstimmar, jag kör mer alternativ träning än de flesta, säger Louise.
Som kombopasset för någon vecka sedan. Först 90 minuter löpning och sedan direkt 75 minuter crosstrainer. Ett annorlunda men effektivt långpass.

De sista två veckorna innan loppet handlar det om att dra ner på träningen och med några pass hitta maratonfarten, som att köra 2000 meter i fart och sedan gå på med 5x300 meter.
På torsdagen åker Louise till London, Kanske hinner hon guida de andra svenska maratonlöparna (Lisa Ring, Mikael Ekvall och Davd Nilsson) runt den drygt 10 kilometer långa varvbanan som har start och mål på Tower bridge.
– Ja, jag har sprungit mycket i London, min man jobbade här i ett år och har varit mycket här sedan dess. Jag har till och med sprungit ett 10 kilometers-lopp på Victoria Embankment efter Themsen där en lång del av varvet går. Det är en inspirerande miljö men samtidigt kan det vara tufft att spinga fyra varv på samma bana.

Starten för damernas VM i maraton är klockan 15.00 på söndag svensk tid. 

Mer om VM i maraton 2017