Se VM i maraton direkt i TV

Klockan 11.55 svensk tid på söndagen avgörs herrarnas maratonlopp i VM i friidrott med svenskarna Mikael Ekvall och David Nilsson. Klockan 15.00 är det sedan dags för damernas lopp med Lisa Ring och Louise Wiker. TV4 och Eurosport sänder direkt från loppen som avgörs på en fyravarvsbana med start och mål på Tower Bridge.

Mästerskapslopp brukar bli annorlunda mot andra stora internatioella maratonlopp där det alltid finns harar som skruvar upp farten. Vi kommer inte heller att se horder av kenyanska och etiopiska löpare eftersom varje land har endast får delta med tre löpare. 
– Jag hoppas på att vi får in en av våra svenska löpare bland de 20 främsta, säger förbundkskapten Karin Torneklint. 
– Det gäller att inte gå med för tidigt och ryckas med i farten, säger Ulf Friberg som coachade Mustafa Mohamed i Moskva 2003.
– Jag tror att Musse ett tag var på 40:e plats, men han slutade sedan 22:a, fortsätter Ulf.

Maratonbanan i London är ny för VM 2017. Arrangörerna har lagt ett varvt mitt i centrala London som är drygt 10 kilometer. Start och mål är på Tower Bridge och löparna springer sedan runt Towern innan de fortsätter längs Themsen upp mot Houses of Parliament där banan vänder tillbaka. 
– Vid en första anblick ser banan flack och lättsprungen ut, men det finns en del småbakacar och den innehåller en hel del knixar, berättar Lorenz Nesi som är ansvarig för de svenska maratonlöparena i VM.

Favoriterna i herrklassen

I våras hade kenyanen Daniel Wanjiru och etiopiens superstjärna Kenenisa Bekele en tuff duell om segern i London Marathon. Wanjiru vann den med duellen 2.05.48 elva sekunder. Frågan är om Wanjiru har hunnit ladda om och kan vinna igen. Bekele kan det inte. Etiopiern var uttagen till VM men tackade nej för två veckor sedan "på grund av dålig fom". 
Kenyaner har vunnit VM-titeln fyra gånger. Om inte Wanjiru infriar förväntningarna så kan mycket väl Gideon Kipkemoi Kipketer (2:05:51 eller Geoffrey Kipkorir Kirui ta hem segern.
Räkna också med etiopiens bronsmedaljör från OS i Rio, Tamirat Tola, som en av de löpare som kommer att finnas med i täten.  Tola vann Dubai Marathon i januari på 2:04:11 vilket gör honom till startfältets snabbaste löpare. 

Favoriterna i damklassen

Titelförsvareren från Beijing, etiopiens Mare Dibaba, är en av favoiterna i damklassen men hon har många utmanare. Landsmaninnan Shure Demise är en. Tvåfaldiga världsmästaren från Kenya, Edna Kiplagat och Bahrains Eunice Kirwa är två andra. Östafrikanska löpare tillhör alltid favoriterna. Men faktum är att också Japan tillhör de bästa nationerna i VM-historien. Sedan 1983 har Japan tagit två guld, fyra silver och ett brons i VM. Så räkna med att se någon eller någon av japanskorna i täten; Yuko Ando (2:21:36), Risa Shigetomo (2:23:23) och Mao Kiyota (2:23:47).

Mer om VM i maraton 2017